Microbii din Arctica supravieţuiesc în condiţii extreme datorită straturilor pe care şi le creează singuri

Groenlandia
Groenlandia (Nathan Chrismas)

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bristol au revelat modul în care minusculii microbi din Arctica, necesari pentru a modela suprafaţa gheţarilor, supravieţuiesc în condiţii extreme datorită straturilor pe care şi le creează singuri, potrivit unui articol publicat în revista BMC Genomics.

Pentru prima dată, cercetătorii de la Centrul de Glaciologie din Bristol, a studiat genomul Phormidesmis Priestleyi, care aparţine cianobacteriilor, un grup de microorganisme fotosintetice capabile să transforme energia luminii solare în zaharuri, folosind dioxid de carbon şi apă.

Studii recente au arătat că habitatele cu frig extrem prosperă datorită vieţii microbilor. În Arctica, Antarctica şi locuri situate la mare altitudine, unde plantele nu pot supravieţui, cianobacteriile servesc ca producători primari şi reprezintă baza lanţului alimentar microbian.

În stratul de gheaţă din Groenlanda, genomul Phormidesmis Priestleyi ajută la formarea găurilor de cryoconite, unele bazine întunecate pline de praf de pe suprafaţa stratului de gheaţă. Aceste găuri acoperă zone vaste de gheaţă, creând aceşti microbi atât de importanţi în ingineria ecosistemelor gheţarilor şi a stratului de gheaţă. Explicarea modului în care aceste organisme sunt capabile să supravieţuiască în acest mediu explică ecologia regiunilor polare.

Nathan Chrismas, student al Centrului de Glaciologie din Bristol şi autor al studiului, a declarat că multe organisme reci adaptate, numite Psihrofil, au caracteristici diferite în genom, care le permit să se adapteze şi să supravieţuiască frigului.

Mai multe informaţii: Universitatea din Bristol, New genome reveals how Arctic microbes survive in cold extreme habitats

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură