China deschide un nou laborator de biotehnologie în Wuhan, angajează membri loiali ai Partidului
alte articole
Institutul de Virologie din Wuhan, China (IVW) - laborator aflat în centrul ipotezei că virusul a scăpat dintr-un laborator chinez - a deschis, la începutul acestui an, o nouă unitate de cercetare, aflându-se acum în plin proces de angajare de personal, căutând însă personal cu un grad mare de loialitate faţă de Partidul Comunist Chinez.
Noul laborator, Laboratorul Jiangxia, se va concentra pe studiul agenţilor patogeni emergenţi şi extrem de patogeni, a tehnologiilor de biosecuritate şi a medicamentelor pentru apărarea biosecurităţii, potrivit presei controlate de regimul chinez. Situat în provincia Hubei din centrul Chinei, noul laborator a fost prezentat oficial în timpul unui eveniment din februarie.
Potrivit site-ului Institutului de Virologie Wuhan, noul laborator este condus de Xiao Gengfu, în prezent secretarul de Partid din cadrul IVW.
În China, majoritatea companiilor, şcolilor, instituţiilor şi altor entităţi au sucursale de partid sau celule de partid - o modalitate prin care regimul comunist menţine controlul asupra operaţiunilor şi personalului organizaţiilor şi companiilor.
Din luna mai, IVW a publicat mai multe anunţuri de angajare pe site-ul său, pentru posturi în noul laborator. Cel puţin două aveau o cerinţă specifică, şi anume apartenenţa la Partidul Comunist Chinez.
Un anunţ postat în 17 mai căuta un membru de Partid care să poată ocupa un „post de conducere cuprinzător”. Descrierea sarcinilor includea coordonarea şi organizarea de întâlniri importante şi evenimente majore. În plus, funcţia avea în sarcină „gestionarea afacerilor de Partid”, inclusiv responsabilitatea „înfiinţării Biroului de Partid şi gestionării zilnice a membrilor Partidului”.
Pe 25 august, IVW a postat un alt anunţ, care căuta un membru de Partid care să ocupe o funcţie de resurse umane. Persoana era responsabilă de angajare şi alte sarcini, cum ar fi gestionarea contractelor.
Laboratorul Jiangxia este unul dintre cele şapte noi laboratoare înfiinţate în Hubei anul acesta, ca parte a unei iniţiative a autorităţilor provinciale de a transforma Hubei într-o provincie cu sectoare tehnologice puternice.
Potrivit presei de stat din China, unul dintre laboratoare se concentrează pe optoelectronică, studiul dispozitivelor electronice care folosesc lumină şi este condus de Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Huazhong din Wuhan.
Dintre cele cinci noi laboratoare rămase, unul - dedicat cercetării tehnologiei aeriene - este condus de Universitatea Wuhan, în timp ce altul - axat pe reproducerea biologică - este situat în Universitatea Agricolă Huazhong din Wuhan.
Regimul chinez a negat vehement că virusul Wuhan, agentul patogen care cauzează boala COVID-19, a scăpat din IVW, în ciuda unui număr tot mai mare de dovezi circumstanţiale care ridică întrebări cu privire la rolul potenţial al laboratorului în generarea pandemiei. În schimb, regimul comunist a susţinut că virusul are o origine naturală, deşi China nu a putut găsi tulpini care să ateste procesul de salt al barierei speciilor.
În ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a publicat o fişă informativă, în care afirma că mai mulţi cercetători de la IVW au suferit de simptome compatibile atât cu COVID-19, cât şi cu boli sezoniere obişnuite, în toamna anului 2019. Afirmaţia contrazice o afirmaţie a unui cercetător senior - Shi Zhengli, coordonatoarea programului de îmbunatăţire genetică a coronavirusurilor de liliac - care a declarat că au existat „zero infecţii” în rândul personalului de laborator şi al studenţilor.
IVW desfăşoară cercetări pe coronavirusuri de liliac de peste zece ani, în programe care urmăresc să îmbunătăţească letalitatea şi transmisibilitatea virusurilor la om prin manipulare şi editare genetică.
Într-un episod recent al programului American Thought Leaders al canalului EpochTV, reporterul australian de investigaţie Sharri Markson a declarat că „dovezile indică destul de clar o scurgere” a virusului - care a provocat pandemia - de la Institutul de Virologie Wuhan.
Dovezile pe care le-a citat au inclus modul în care o bază de date a Institutului, conţinând 22.000 de semnături virale, a fost retrasă de la publicare în mod neaşteptat în septembrie 2019 şi faptul că institutul a cheltuit 500.000 de dolari pentru a-şi îmbunătăţi sistemele de securitate înaintea apariţiei oficiale a pandemiei.
Citiți și Studiu al Universităţii Oxford: Piaţa de animale vii din Wuhan nu vindea lilieci. Nici pangolini