Reforma lagărelor de muncă chineze aduce panică, nedumerire şi speranţă

În ianuarie Partidul Comunist Chinez a anunţat că reţeaua sa întinsă de lagăre de concentrare - cunoscute sub numele de "reeducare prin muncă forţată"- va fi eliminată. Sau oprită. Sau reformată. Ca multe alte schimbări majore ale politicilor sensibile din punct de vedere politic în China, detaliile sunt încă neclare, iar acest lucru a făcut ca oficialii din interiorul sistemului să se îngrămădească să răspundă şi observatorii acestora să descifreze implicaţiile.
Noua administraţie instaurată de liderul chinez Xi Jinping a declarat că va aboli pedepsele cu reeducarea în lagăre de muncă (Jeff Nenarella / The Epoch Times Photos: Ed Jones / AFP / Getty Images, Feng Li / Getty Images, Minghui.org)
Matthew Robertson
14.02.2013

Partidul Comunist Chinez a anunţat în ianuarie că reţeaua sa întinsă de lagăre de concentrare - cunoscute sub numele de "reeducare prin muncă forţată"- va fi eliminată. Sau oprită. Sau reformată. Ca multe alte schimbări majore ale politicilor sensibile din punct de vedere politic în China, detaliile sunt încă neclare, iar acest lucru a făcut ca oficialii din interiorul sistemului să se îmbulzească să răspundă şi observatorii acestora să descifreze implicaţiile.

Sistemul de muncă forţată, numit laojiao în chineză, a fost un cal de povară al aparatului represiv comunist încă din anul 1957, iar în prezent deţine un număr ce cuprinde de la sute de mii la milioane de prizonieri. Estimările reprezintă cele mai bune presupuneri ale cercetătorilor în domeniul drepturilor omului, deoarece regimul nu publică statistici. Chinezii pot fi condamnaţi până la patru ani de muncă forţată, fără a avea acces la un avocat sau la orice proceduri judiciare, pentru ceva minor, cum ar fi o ridiculizare online a unui oficial de partid, sau pentru convingerile spirituale pe care le au.

Având în vedere poziţia centrală a sistemului în ceea ce priveşte scopul declarat al Partidului Comunist de "menţinere a stabilităţii", ideea că acestea vor fi eliminate a condus în mod evident la speculaţii: Va fi un caz de - cum a precizat un dizident chinez - "o supă diferită, acelaşi medicament?". Vor utiliza în schimb sistemul judiciar condus de Partid pentru a-i pedepsi pe duşmanii statului? Sau este acesta într-adevăr un semn de reformă?

Panică

Răspunsurile din interiorul Partidului indică incertitudinea cu privire la toate cele de mai sus.

Conform interviurilor realizate de The Epoch Times, oficialii din Chongqing - un oraş important din sud-vest - sunt cuprinşi de panică în timp ce încearcă să îşi dea seama cum vor fi afectaţi personal de noile orientări.

Membrii vastului aparat de securitate din acel oraş au motive speciale de a-şi face griji, având în vedere faptul că se crede că mii de oameni au fost în mod eronat condamnaţi la muncă forţată sub conducerea lui Bo Xilai, care în prezent este un membru detronat al Biroului Politic. O mare parte a "distrugerii campaniei negre" a fost bazată pe ideea de etichetare a adversarilor politici şi a altora drept "elemente ale mafiei", confiscarea bunurilor lor materiale şi pe exilarea acestora în echivalentul sud-vestic al Siberiei. Atunci când acei oameni vor fi eliberaţi, aceştia pot căuta să se răzbune pe cei care i-au închis acolo.

Etapizarea

În provincia Guangong, de mult timp un loc de avangardă a iniţiativelor şi experimentelor, reacţia a fost mai clară. Comitetul de Partid a anunţat că va opri utilizarea sistemului de muncă forţată într-un an. Lagărele de muncă nu vor mai primi deţinuţi noi, iar cei închişi în prezent îşi vor executa sentinţele.

În Yunnan, o provincie mai îndepărtată de centru şi cu o identitate locală puternică, oficialii au anunţat că vor opri condamnarea oamenilor la muncă forţată pentru trei tipuri de infracţiuni: "punerea în pericol a securităţii statului, trimiterea sau înmânarea petiţiilor, precum şi distrugerea imaginii liderilor de stat". Cei reţinuţi în prezent îşi vor executa pedepsele şi după aceea, probabil lagărele se vor închide.

Renee Xia, directorul internaţional al Apărătorilor Drepturilor Omului din China, un grup de drepturile omului cu sediul în Hong Kong, a declarat într-un comunicat de presă că este prea devreme pentru a fi optimişti cu privire la schimbări. "S-ar putea foarte bine să apară un dezacord şi conflicte între membri de top ai Partidului privind soarta reeducării prin muncă forţată, fapt ce ar arunca în umbră planurile din Yunnan sau Guangdong de a merge mai departe cu modificările", a precizat aceasta.

Închisoarea îi va lua locul

Totuşi, o altă categorie de reacţii ale oficialilor chinezi au fost anticipate de către disidenţii mai pesimişti şi de către comentatorii politici: cadrele vor trece pur si simplu la alte instrumente de persecuţie. Acest lucru a început deja să aibă loc împotriva practicanţilor Falun Gong, potrivit unui raport recent de pe Minghui.org, care prezintă relatări actuale privind persecuţia din China. Falun Gong este o practică spirituală care este persecutată din 1999, după ce liderul Partidului de atunci, Jiang Zemin, a devenit invidios pe popularitatea acestei învăţături spirituale tradiţionale.

Potrivit articolului Minghui, au fost pronunţate sentinţe grele cu închisoarea în anumite regiuni - autorul a numărat 75 de cazuri doar într-o săptămână a lunii ianuarie. În acest scenariu, Partidul pur si simplu a trecut la utilizarea sistemului judiciar pentru a ataca inamicii săi declaraţi, un proces care oferă puţin mai multă protecţie decât sistemul arbitrar de muncă forţată.

"Acelaşi medicament"

Aceste evoluţii nu sunt surprinzătoare pentru Zhong Weiguang, un editorialist şi cercetător al regimurilor totalitare, stabilit in Germania. "Forma şi numele sistemului de reeducare prin muncă ar putea fi eliminate, deoarece nu arată bine. Pot să nu o folosească temporar. Dar obiectivele lor, controlul acestora, monitorizarea, intimidările şi persecuţia persoanelor aflate sub guvernarea dictatorială a Partidului vor fi la fel".

Fără reforme politice mai largi privind guvernarea Partidului nu se pot lua în serios anunţurile, a declarat acesta. În acelaşi timp, el vede această manifestare pur şi simplu ca una de propagandă.

Zhong a trăit în afara Chinei de mai multe decenii, dar este foarte atent la evoluţii. Disidenţii şi avocaţii pentru drepturile civile din interiorul ţării sunt de acord cu punctul de vedere general: anume că Partidul va continua bineînţeles să reprime oamenii. Dar aceştia au o vedere sobră şi în perspectivă pentru ceea ce va fi cu adevărat necesar pentru o schimbare pe termen lung în China.

Roadele efortului

Huang Qi, care a fondat unul dintre primele site-uri de drepturile omului din China, Liusi Tianwang, sau Net-ul Ceresc 4 iunie, a indicat faptul că este mai mult în spatele politicii decât un simplu spectacol public.

"În etapa actuală, după peste un deceniu de proteste colective, se poate spune că sistemul laojiao a atins deja punctul său final. Din cauza protestelor şi nemulţumirilor se iau măsuri pentru a-l desfiinţa", a explicat acesta.

Presiunea internaţională a jucat un rol mic. "Ceea ce are cu adevărat un impact decisiv sunt milioanele de cetăţeni, inclusiv prietenii noştri Falun Gong şi anii lor de rezistenţă", a precizat Huang Qi.

Faptul că regimul a fost forţat să răspundă la presiunea socială "este, desigur, un semn al progresului social", afirmă Huang Qi. El vede acest fapt ca o parte dintr-o campanie lungă de rezistenţă, iar, în timp ce sistemul poate fi înlocuit cu altceva, aceştia vor opune rezistenţă, de asemenea, faţă de noile forme. Este de remarcat faptul că schimbarea reprezintă un semnal că presiunea populaţiei a schimbat cursul oficial.

"Cel mai important lucru este rezistenţa din partea cetăţenilor, care este puterea fundamentală pentru schimbarea socială din China", a susţinut Huang Qi.

Dorinţa pentru progres

Zhang Jiankang, avocat de drepturi civile din provincia Shaanxi, a adoptat în mod similar o viziune pe termen lung în ceea ce priveşte evenimentele. "În anii de început" a declarat acesta, "crimele contrarevoluţionare" au devenit "subminarea puterii statului". Ei doar au actualizat numele, deşi conţinutul este acelaşi. Cu toate acestea, a scăpa de termenul "crime contrarevoluţionare", la suprafaţă, este tot un progres". Aceasta arată că Partidul a trebuit să se clintească în faţa rezistenţei populare.

Atenţia naturală a observatorilor este îndreptată către posibilitatea ca aceste anunţuri să aibă consecinţe neintenţionate, deschizând uşa altor tipuri de reformă care să ducă în cele din urmă la libertăţi mai mari sau chiar la democraţie în China.

"Îndreptarea Chinei spre statul de drept este o tendinţă pe care niciun grup nu o poate opri", a declarat Huang Qi. Acesta a precizat că este necesar ca cetăţenii chinezii - inclusiv jurnaliştii, avocaţii, oameni de ştiinţă, petiţionarii - să "continue rezistenţa".

"Sub supraveghere continuă şi rezistând, cred că China continentală se va îndrepta spre democraţie şi drepturile omului... Doar făcând presiuni mari putem obţine o China care să se îndrepte spre drepturilor omului".

Nota editorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing , Wang Lijun, a fugit să-şi salveze viaţa la Consulatul SUA în Chengdu pe 6 februarie 2013, a pus în mişcare o furtună politică ce nu s-a diminuat. Lupta din spatele scenei se schimbă în funcţie de atitudinea pe care o iau oficialii privind persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea cu mâinile pătate de sânge - oficialii promovaţi de fostul şef al PCC Jiang Zemin în scopul de a realiza persecuţia - caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să-şi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie să susţină, fie să se opună persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare persoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor