China: La procesul lui Bo Xilai a fost chemată soţia sa să depună mărturie. Acesta o ameninţă cu divorţul

Asasinarea unui om de afaceri englez, de către soţia potentatului comunist Bo Xilai ridică multe semne de întrebare
Asasinarea unui om de afaceri englez, de către soţia potentatului comunist Bo Xilai ridică multe semne de întrebare (The Epoch Times)

Joi va începe procesul lui Bo Xilai, o fostă stea în ascensiune a Partidului Comunist, acum căzut în dizgraţie, fiind acuzat de corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere. Bo va fi judecat de către Curtea Populară Intermediară din Jinan, din partea de est a ţării, a raportat agenţia de ştiri Xinhua.

Bo Xilai, fostul secretar al Partidului Comunist Chinez în oraşul Chongqing, în sud-vestul Chinei, era considerat un potenţial candidat pentru Comitetul Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez. Recent, Bo a fost implicat într-un scandal care face imposibilă această ipoteză, în septembrie anul trecut fiind exclus din Partidul Comunist.

Scandalul a fost declanşat de Wang Lijun, colaboratorul foarte apropiat al lui Bo şi fostul şef al poliţiei din Chongqing. În noiembrie 2011, el a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, spunând că soţia lui Bo, Gu Kailai, a fost implicată în asasinarea antreprenorului britanic Neil Heywood. Acesta din urmă a fost găsit mort pe 15 noiembrie 2011 într-un hotel de la peeriferia Chongqing-ului. În acel moment, Bo a fost eliminat din funcţia de secretar de partid din Chongqing, iar soţia sa, în august 2012 a fost condamnată la moarte cu suspendare, după ce a mărturisit.

Cu toate acestea, Wang Lijun, a fost condamnat, pe 24 septembrie 2012, la 15 ani de închisoare fiind acuzat de acoperire iniţială a crimei. Judecătorii Curţii Poporului din Chengdu l-au condamnat pentru dezertare, abuz de putere precum şi de alte infracţiuni. De verdictele date în cazurile lui Gu Kailai şi Wang Lijun, depindea, de asemenea, şi soarta lui Bo Xilai, care se confruntă acum cu procesul.

Martorul cheie în procesul de corupţie împotriva lui Bo Xilai va fi soţia sa Gu Kailai, raportează duminică Wall Street Journal, citând surse apropiate ale familiei.

Ideea că Gu Kailai va fi chemată să depună mărturie împotriva soţului ei consolidează perspectivele celui mai important proces politic din China din 1980 încoace, anul în care a fost acuzată Jiang Qing, soţia lui Mao Zedong, subliniază Wall Street Journal.

Bo va fi chemat pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie şi abuz de putere. Două surse apropiate ale avocaţilor şi ai unor membri ai familiei lui Bo au raportat că fostul lider comunist s-a înfuriat la aflarea veştii că soţia sa a fost convocată, şi a ameninţat-o că va cere divorţul. "Aceasta va furniza dovezi, acest lucru nu poate fi evitat, dar întrebarea care se pune este, în ce mod o va face, iar dacă se prezintă în sala de judecată, cine ştie ce se poate întâmpla", a declarat o sursă apropiată a familiei lui Bo.

Potrivit avocaţilor chinezi contactaţi de Wall Street Journal, legea prevede că Gu nu poate fi obligată să depună mărturie împotriva soţului ei, dar poate decide să o facă în persoană, în sala de judecată, sau printr-o declaraţie scrisă, în scopul de a obţine protecţie pentru fiul său, Bo Guagua, şi alte concesii din partea autorităţilor chineze. Surse apropiate familiei lui Gu au subliniat temerile femeii pentru fiul său, care trăieşte acum în Statele Unite.