China dă în exploatare o uzină pe cărbune gigantică, în ciuda propagandei privitoare la schimbările climatice

Nori de fum proveniţi de la o centrală pe cărbune în apropiere de Beijing, China. (Getty Images)
DOROTHY LI
30.12.2021

În timp ce lumea încearcă să reducă treptat utilizarea cărbunelui, China tocmai a terminat de construit cea mai mare centrală electrică pe cărbune - aceasta devenind operativă pe 28 decembrie.

Uzina Shanghaimiao, situată în cea mai mare regiune producătoare de cărbune a ţării, Mongolia Interioară, a declarat marţi că prima dintre cele patru unităţi de 1.000 de megawaţi ale sale a fost adusă online după o perioadă de 168 de ore de teste.

Centrala va furniza energie electrică provinciei Shandong, aflată pe coasta de est a Chinei.

Centrala termică este operată de Guodian Power Shanghaimiao Corporation, o filială subsidiară a China Energy Investment Corporation.

China, unde centralele pe cărbune generează mai mult de două treimi din electricitatea necesară, s-a angajat să-şi reducă dependenţa de cărbune ca parte a eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice. Dar să facă acest lucru abia după 2025.

Criza de energie care a cuprins ţara în acest an a perturbat viaţa a zeci de milioane de oameni, a paralizat producţia industrială şi a făcut ravagii în lanţurile globale de aprovizionare. Drept urmare, autorităţile au ordonat extragerea şi arderea suplimentară a unor mari cantităţi de cărbune pentru a preveni o criză energetică prelungită în timpul iernii.

Deşi China are o cincime din populaţie globului, producţia de energie electrică a Chinei reprezintă o treime din consumul global de cărbune, iar analiştii anticipează că dependenţa ţării va creşte cu nouă procente în 2021, conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie publicat luna aceasta.

O agenţie chineză a declarat, într-un raport din decembrie, că preocupările legate de securitatea energetică implică faptul că regimul comunist va construi uzine pe bază de cărbune cu o capacitate de până la 150 gigawaţi (GW) în perioada 2021-2025, ridicând totalul capacităţii sale de cărbune la 1.230 GW înaintea termenului limită din 2025.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor