China dă în exploatare o uzină pe cărbune gigantică, în ciuda propagandei privitoare la schimbările climatice
alte articole
În timp ce lumea încearcă să reducă treptat utilizarea cărbunelui, China tocmai a terminat de construit cea mai mare centrală electrică pe cărbune - aceasta devenind operativă pe 28 decembrie.
Uzina Shanghaimiao, situată în cea mai mare regiune producătoare de cărbune a ţării, Mongolia Interioară, a declarat marţi că prima dintre cele patru unităţi de 1.000 de megawaţi ale sale a fost adusă online după o perioadă de 168 de ore de teste.
Centrala va furniza energie electrică provinciei Shandong, aflată pe coasta de est a Chinei.
Centrala termică este operată de Guodian Power Shanghaimiao Corporation, o filială subsidiară a China Energy Investment Corporation.
China, unde centralele pe cărbune generează mai mult de două treimi din electricitatea necesară, s-a angajat să-şi reducă dependenţa de cărbune ca parte a eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice. Dar să facă acest lucru abia după 2025.
Criza de energie care a cuprins ţara în acest an a perturbat viaţa a zeci de milioane de oameni, a paralizat producţia industrială şi a făcut ravagii în lanţurile globale de aprovizionare. Drept urmare, autorităţile au ordonat extragerea şi arderea suplimentară a unor mari cantităţi de cărbune pentru a preveni o criză energetică prelungită în timpul iernii.
Deşi China are o cincime din populaţie globului, producţia de energie electrică a Chinei reprezintă o treime din consumul global de cărbune, iar analiştii anticipează că dependenţa ţării va creşte cu nouă procente în 2021, conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie publicat luna aceasta.
O agenţie chineză a declarat, într-un raport din decembrie, că preocupările legate de securitatea energetică implică faptul că regimul comunist va construi uzine pe bază de cărbune cu o capacitate de până la 150 gigawaţi (GW) în perioada 2021-2025, ridicând totalul capacităţii sale de cărbune la 1.230 GW înaintea termenului limită din 2025.