China se plânge că sateliţii Starlink au trecut prea aproape de staţia sa orbitală

Sateliţi Starlink (screenshot tramite video Vimeo)
A.P.
29.12.2021

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat reporterilor, marţi, că SUA au avut un comportament iresponsabil în spaţiul cosmic, după ce doi sateliţi operaţi de compania SpaceX, condusă de Elon Musk, aproape s-au ciocnit cu Tiangong, noua staţie spaţială a Chinei, potrivit Bloomberg.

Lijian a afirmat că Beijingul a trimis o scrisoare Naţiunilor Unite cu privire la incidentele care au implicat staţia Tiangong, petrecute pe 1 iulie şi 29 octombrie. Beijingul a discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la 3 decembrie, despre ambele incidente şi despre modul în care SUA au eşuat în respectarea obligaţiilor care le revin în temeiul Tratatului privind spaţiul cosmic.

„SUA, deşi vorbesc despre conceptul de comportament responsabil în spaţiul cosmic, ignoră în practică obligaţiile care îi revin în temeiul tratatului”, a susţinut Lijian.

Potrivit scrisorii transmise ONU, Tiangong a trebuit să facă mai multe manevre pentru a evita ciocnirea cu sateliţii Starlink. Scrisoarea afirmă că incidentele „au constituit pericole pentru viaţa sau sănătatea astronauţilor de la bordul Staţiei Spaţiale China”.

SpaceX a lansat deja 1.900 de sateliţi Starlink şi intenţionează să lanseze alte mii de sateliţi pe măsură ce desfăşoară în continuare o reţea de internet în spaţiu.

Unii analişti sunt îngrijoraţi că noii sateliţi, plus aproximativ 30.000 de sateliţi şi alte resturi spaţiale care orbitează Pământul au făcut spaţiul cosmic mult mai periculos.

Luna trecută, aproximativ 1.500 de bucăţi de resturi orbitale urmăribile şi sute de mii de alte bucăţi de satelit au fost adăugate pe orbita joasă a Pământului, după ce Rusia a testat o armă anti-satelit. În urma incidentului, Staţia Spaţială Internaţională a trebuit să iasă de pe orbită pentru a preveni o coliziune cu resturile spaţiale care se deplasau cu viteze mari şi puneau în pericol viaţa astronauţilor aflaţi la bord.

China atrage în permanenţă critici din partea programelor spaţiale occidentale prin modul nesăbuit în care programează teste de arme anti-satelit - precum cel din 2007 - sau felul în care lasă rachete spaţiale să se prăbuşească pe Pământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor