Fost preşedinte al Departamentului de Biologie Chimică de la Harvard, condamnat pentru ascunderea finanţării din partea Universităţii Wuhan

Savantul era cunoscut pentru studiile legate de nanoparticule şi nanomateriale
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)
Mimi Nguyen Ly
24.12.2021

Un profesor de la Universitatea Harvard a fost găsit vinovat de un juriu din SUA, pe 21 decembrie, de înşelarea autorităţilor cu privire la legăturile sale cu programul O Mie de Talente, de recrutare a specialiştilor străini, organizat de Partidul Comunist Chinez.

Charles Lieber, în vârstă de 62 de ani, fost preşedinte al Departamentului de Chimie şi Biologie Chimică din Harvard, a fost găsit vinovat de un juriu federal din Boston pentru toate acuzaţiile - însumând şase infracţiuni - două acuzaţii de declaraţii false, două acuzaţii de depunere de declaraţii fiscale false şi două capete de acuzare pentru eşecul de a depune rapoarte pentru un cont bancar străin în China.

Procurorii federali au susţinut că Lieber a fost de acord în 2011 să devină „om de ştiinţă” la Universitatea de Tehnologie din Wuhan din China şi că a participat în programul O mie de talente al Partidului în timp ce lucra la cercetări sensibile din SUA. Lieber a fost, de asemenea, un participant contractual la program din 2012 până în 2017, potrivit documentelor judecătoreşti.

Procurorii au susţinut că Lieber a depus declaraţii fiscale false pentru a ascunde finanţarea pe care a primit-o în programul regimului chinez. Aceasta a inclus 50.000 USD pe lună plus 158.000 USD în plăţi diverse şi peste 1,5 milioane USD în granturi de la Universitatea de Tehnologie din Wuhan.

Programul O Mie de Talente al Partidului este organizat din decembrie 2008, vizând experţi din străinătate la nivel înalt. Programul a intrat în vizorul comunităţii americane de informaţii din cauza ameninţărilor sale la adresa securităţii naţionale.

Lieber a fost acuzat pentru prima dată în ianuarie 2020 şi apoi mai târziu în iunie şi iulie 2020, ca parte a anchetelor legate de activitatea chineză de spionaj, lansate de Departamentului de Justiţie, în 2018 sub administraţia Trump. Iniţiativa a avut în vedere urmărirea penală a cazurilor de spionaj economic iniţiate de Partidul Comunist Chinez împotriva Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor