Ambasada Chinei îl premiază pe fostul şef român al terorii [Scurte informari despre China]
alte articole
Şeful poliţiei române secrete a Partidului, care a provocat teroarea în rândul populaţiei de-a lungul domniei lui Nicolae Ceauşescu, a fost recent premiat de Ambasada Chinei la Bucureşti.
Premiul acordat lui Iulian Vlad, pentru rolul său în dezvoltarea relaţiilor dintre China şi România, a fost prezentat la 3 februarie, dar a apărut în public de-abia la câteva zile mai târziu. Din 1987 până în 1989, Vlad a fost şeful Securităţii - mult-detestatul aparat de securitate - care avea în subordine aproape 800.000 de informatori şi a reţinut şi torturaţi disidenţi.
Vlad a fost acuzat de complicitate la genocid pentru reprimarea violentă a protestatarilor anti-regim în 1989 şi a fost chemat în instanţă anul următor; condamnat la 25 de ani de închisoare, acesta a executat doar patru ani. Comentatorul politic Stelian Tănase a numit premiul "ca o fantomă din trecut", potrivit AP.
Contactat prin telefon, un angajat de la Ambasada Chinei din Bucureşti, care a refuzat să-şi dea numele, a declarat că nu i-au acordat niciun premiu "Dl. Vlad".
Avocatul chinez de drepturile omului îl denunţă pe fostul ţar al Securităţii
Avocatul de drepturile omului din Beijing, Pu Zhiqiang, o figură bine-cunoscută în China, l-a denunţat public pe şeful securităţii Partidului Comunis recent retras, Zhou Yongkang, numindu-l o "otravă" societăţii.
Pu a scris săptămâna trecută pe multe dintre conturile sale de pe microbloguri că Zhou este un "trădător al poporului", care "a adus dezastre uriaşe pentru ţară". Postările sale au fost larg difuzate şi discutate pe internet, dar au fost repede şterse de către autorităţi; Conturile sale au fost, de asemenea, dezactivate.
Abordarea lui Zhou în ceea ce priveşte "menţinerea stabilităţii" este cauza majoră a instabilităţii sociale din China, a declarat Pu într-un interviu cu Vocea Americii (VOA).
Pu a scris că în ultimii 10 ani, perioadă în care Zhou a condus securitatea, "niciunul dintre conflictele sociale din China nu au fost cu adevărat rezolvate", incluzând victimele masacrului de la 4 iunie din Piaţa Tiananmen, persecuţia împotriva Falun Gong, demolările forţate şi distrugerea mediului înconjurător, a afirmat Pu. "Acesta a creat, în mod direct sau indirect, nenumărate tragedii".
Un protest spontan în Chongqing supune poliţia
Furia publică a cuprins recent oraşul Chongqing după ce poliţia rutieră i-a dat drumul unui conducător auto beat al unui BMW - care a atacat un şofer de autobuz - după ce acesta a apelat la un oficial local.
Doamna Wang, rezident în Chongqing, a declarat pentru The Epoch Times: "Conducătorul auto al BMW-ului a strigat la poliţie că unchiul său este căpitan la un pluton de trafic local şi apoi l-a sunat pe unchiul său. În scurt timp, poliţia a primit un telefon de la superiorul lor şi l-au lăsat imediat să plece".
Mulţimea care a fost martoră la scenă a fost furioasă din cauza acestei nedreptăţi, şi s-a adunat în jurul poliţiei strigând şi a protestând.
Un martor, care şi-a păstrat anonimatul din cauza caracterului politic al incidentului, a declarat: "La început poliţiştii i-au ameninţat că îi trimite pe toţi la închisoare... dar în cele din urmă au ajuns să se roage de mulţime să-i lase să plece" şi a adăugat că unii dintre ofiţerii de poliţie au îngenuncheat în faţa mulţimii.
Doamna Wang a declarat că o studentă a încercat să fotografieze incidentul cu telefonul mobil, dar poliţişti i-au smuls violent telefonul şi au lovit-o. Aceasta a stârnit mai mult mulţimea, care s-a adunat să distrugă maşinile de poliţie.
Petiţionarii chinezi îl roagă pe premier să nu îi viziteze
Noii lideri chinezi încercă să portretizeze o imagine binevoitoare faţă de popor prin întreprinderea de vizite în oraşe şi sate din întreaga ţară, dar un grup de cetăţeni au precizat: „Nu e nevoie să ne vizitaţi, mulţumim”.
La sfârşitul anului trecut, noul premier al regimului de la Beijing, Li Keqiang, a vizitat Enshi, un oraş din provincia Hubei, pentru a "întreba despre nevoile sătenilor şi a le asculta necazurile", potrivit propagandei oficiale. Cu toate acestea, pentru a împiedica orice nemulţumiţi să-l vadă pe Li sau să-i ceară ajutorul în timpul inspecţiei sale, oficialii publici de securitate din Enshi au strâns oamenii şi i-au reţinut.
Deci, aceşti petiţionari îl roagă acum pe Li să nu se întoarcă, ca nu cumva să fie din nou arestaţi.
Peste 20 dintre ei au făcut o călătorie la Gara de Sud din Beijing pe 4 februarie, pentru a afişa bannere pe care scria că şi-au "pierdut libertatea" din cauza Tribunalului Intermediar al Poporului din Enshi în timpul vizitei lui Li şi au fost nedreptăţiţi de "cea mai întunecată instanţă din lume".