Coreea de Nord: General de top dispare de pe scena publică. Posibil să fi fost executat

Generalul Hwang Pyong-so, directorul Biroului Politic General al armatei nord-coreene.
Generalul Hwang Pyong-so, directorul Biroului Politic General al armatei nord-coreene. (Getty Images)

La câteva zile după o vizită la muntele Paektu, unii analişti consideră că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un ar fi ordonat executarea generalului Hwang Pyong-so, care deţine cea mai înaltă funcţie în armata Coreei de Nord, respectiv director al Biroului Politic General al armatei nord-coreene.

Generalul Hwang Pyong-so, care a fost deseori considerat “cel de-al doilea om” în stat, aparent a fost exclus în luna octombrie din Partidul Muncitorilor din Coreea, fiind acuzat de “luare de mită”, motiv folosit deseori atunci când un oficial de rang înalt este pedepsit de Kim. De atunci, generalul a dispărut total de pe scena publică, generând speculaţii că este posibil să fi fost executat.

Hwang şi oficialul militar de rang înalt, Choe Ryong-hae, au participat la Jocurile Asiatice din 2014 în Seul. În urmă cu doi an, Choe – la acea vreme fiind aparent consilier apropiat şi de încredere al lui Kim – a fost supus “reeducării”, deşi nu a fost oferit un motiv pentru aceasta. De atunci, Choe a fost promovat, sugerându-se că s-ar putea să fi jucat un rol în înlăturarea fostului său şef – înlăturare fizică sau politică.

Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap a raportat că Hwang nu este singurul oficial militar de rang înalt care a “dispărut” începând cu luna octombrie. Joi, agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a afirmat că Thae Jong-su, conduce acum Direcţia de Dezvoltare a Muniţiilor din cadrul Partidului Muncitorilor. Acest post a fost deţinut anterior de Ri Man-gon, care a fost o absenţă notabilă la o întâlnire de partid desfăşurată în luna octombrie.

Raportul Yonhap susţine că a avut loc o restructurare a elitei militare nord-coreene:

Între timp, No Kwang-chol a fost numit preşedinte al celui de-al doilea comitet economic, care este însărcinat cu finanţarea şi găsirea de resurse pentru arsenalul ţării. Anterior, el a fost adjunct al ministrului Forţelor Armate ale Poporului.

Recenta conferinţă a indicat de asemenea promovarea rapidă a lui Jang Chang-Ha şi a lui Jon Il-ho, ceilalţi doi dintre cei patru oficiali de rang înalt prezenţi la conferinţă, care au fost văzuţi ca fiind forte apropiaţi de Kim. Ei au fost responsabili de lansarea recent a unei rachete balistice intercontinentale în 29 noiembrie, după care Coreea de Nord a susţinut că şi-a finalizat statutul de „forţă nucleară de stat".