China aruncă o altă tranşă de 43 miliarde USD pe piaţă în septembrie

Miliarde de yuani
Miliarde de yuani (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

În septembrie China a vândut o nouă tranşă de 43 miliarde USD din rezerva sa de foreign exchange, cea mai mare parte constând în obligaţiuni ale Trezoreriei americane.

Suma, deşi substanţială, este oricum sensibil mai mică decât tranşa de 94 de miliarde pe care a aruncat-o pe piaţă în august, pentru a acoperi pierderile rezervei sale de dolari americani care a scăzut în timpul verii de la 4 trilioane până la 3,5 trilioane.

Analiştii de pe Wall Street par convinşi că cele două vânzări masive de dolari americani sunt doar începutul.

“Deoarece Banca Populară a Chinei a intervenit de asemenea pe piata [de derivative] în ultima lună, rezervele de valută externă vor scădea probabil atunci când contractele se maturizează” a declarat un economist senior de la Commerzbank Asia, pentru Reuters.

Epoch Times consideră că scurgerile de valută externe sunt sistemice, însă Beijingul crede că poate să continue şi să pretindă că situaţia se află sub control şi că se va remedia.

“Cred că strategia lor este să intervină pe pieţele spot offshore şi onshore şi să spere că datele economice vor arăta o revenire economică şi că odată cu ele, încrederea va apărea din nou.” A declarat Tim Condon, şeful analiştilor pentru Asia la ING Bank, citat de Reuters.