China are probleme. Coreea de Nord devine din nou agresivă. Aruncă în aer o clădire la graniţă
alte articole
Coreea de Nord a aruncat în aer o clădire care găzduia birourile agenţiei de legătură inter-coreeană. Edificiul se află pe teritoriul statului comunist.
Ministerul Unificării din Seul a declarat că sediul din Kaesong, un oraş de frontieră nord-coreean, a fost distrus la 14:49 ora locală.
Evoluţia neaşteptată are loc pe măsură ce tensiunile dintre China, patronul comunist al micului stat paranoic din peninsula coreeană - şi SUA - sunt tot mai accentuate, în urma acuzaţiilor pe care lumea liberă le aduce Beijingului pentru modul de administrare a pandemiei.
Detonarea clădirii fusese deja anunţată de către Nordul comunist, iar Sudul a reacţionat încercând să aplaneze eventualele motive, care au rămas necunoscute, potrivit Yonhap.
Ministrul sud-coreean Kim Yeon-chul a declarat comisiei parlamentare permanente pentru afaceri externe şi unificare: „Este ceva parţial prevestit (de către Coreea de Nord)”.
Fotografiile publicate de Yonhap din Coreea de Sud au arătat fum deasupra unui complex de clădiri. Agenţia a menţionat că zona face parte dintr-un parc industrial acum închis, unde se află biroul de legătură.
Sora liderului Coreei de Nord a ameninţat anterior că va demola sediul agenţiei de reunificare deoarece era „inutil”. Oficial, Coreea de Nord este supărată pe Sud din cauza eşecului acestuia de a opri campania de aruncare a unor pliante critice la adresa statului comunist peste graniţă.
Sâmbătă seară, sora lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a avertizat că Seulul va fi în curând martor la „o scenă tragică a inutilului birou de legătură Nord-Sud care va fi complet dărâmată”.
În 2018, Coreea comunistă, patronată de Beijing, şi-a deschis primul birou de legătură la Kaesong pentru a facilita o mai bună comunicare şi schimburi bilaterale.
Anterior marţi, militarii din Coreea de Nord au ameninţat că vor invada zone ce au fost demilitarizate în cadrul acordurilor de pace inter-coreene.
Statul Major General al Armatei Poporului Coreean a declarat că revizuieşte o recomandare a Partidului de a avansa în zone de frontieră nespecificate, care au fost demilitarizate în acorduri cu Sudul, ceea ce „va transforma linia frontului într-o fortăreaţă”.
Deşi nu a fost clar imediat ce acţiuni ar putea întreprinde armata Coreei de Nord împotriva Sudului, Nordul a ameninţat că va renunţa la un acord militar bilateral încheiat în 2018 pentru a reduce tensiunile dintre cele două ţări.
Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, un nord-coreean transfug cu înclinaţii pro-Beijing, a cerut luni Coreei de Nord să revină la masa tratativelor, a raportat Chosun Ilbo din Coreea de Sud. Luni a avut loc cea de-a 20-a aniversare a primului summit inter-coreean.