China are probleme. Coreea de Nord devine din nou agresivă. Aruncă în aer o clădire la graniţă

Sora liderului comunist nord coreean, Kim Jong Un (Getty Images)
A.P.
16.06.2020

Coreea de Nord a aruncat în aer o clădire care găzduia birourile agenţiei de legătură inter-coreeană. Edificiul se află pe teritoriul statului comunist.

Ministerul Unificării din Seul a declarat că sediul din Kaesong, un oraş de frontieră nord-coreean, a fost distrus la 14:49 ora locală.

Evoluţia neaşteptată are loc pe măsură ce tensiunile dintre China, patronul comunist al micului stat paranoic din peninsula coreeană - şi SUA - sunt tot mai accentuate, în urma acuzaţiilor pe care lumea liberă le aduce Beijingului pentru modul de administrare a pandemiei.

Detonarea clădirii fusese deja anunţată de către Nordul comunist, iar Sudul a reacţionat încercând să aplaneze eventualele motive, care au rămas necunoscute, potrivit Yonhap.

Ministrul sud-coreean Kim Yeon-chul a declarat comisiei parlamentare permanente pentru afaceri externe şi unificare: „Este ceva parţial prevestit (de către Coreea de Nord)”.

Fotografiile publicate de Yonhap din Coreea de Sud au arătat fum deasupra unui complex de clădiri. Agenţia a menţionat că zona face parte dintr-un parc industrial acum închis, unde se află biroul de legătură.

Sora liderului Coreei de Nord a ameninţat anterior că va demola sediul agenţiei de reunificare deoarece era „inutil”. Oficial, Coreea de Nord este supărată pe Sud din cauza eşecului acestuia de a opri campania de aruncare a unor pliante critice la adresa statului comunist peste graniţă.

Sâmbătă seară, sora lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a avertizat că Seulul va fi în curând martor la „o scenă tragică a inutilului birou de legătură Nord-Sud care va fi complet dărâmată”.

În 2018, Coreea comunistă, patronată de Beijing, şi-a deschis primul birou de legătură la Kaesong pentru a facilita o mai bună comunicare şi schimburi bilaterale.

Anterior marţi, militarii din Coreea de Nord au ameninţat că vor invada zone ce au fost demilitarizate în cadrul acordurilor de pace inter-coreene.

Statul Major General al Armatei Poporului Coreean a declarat că revizuieşte o recomandare a Partidului de a avansa în zone de frontieră nespecificate, care au fost demilitarizate în acorduri cu Sudul, ceea ce „va transforma linia frontului într-o fortăreaţă”.

Deşi nu a fost clar imediat ce acţiuni ar putea întreprinde armata Coreei de Nord împotriva Sudului, Nordul a ameninţat că va renunţa la un acord militar bilateral încheiat în 2018 pentru a reduce tensiunile dintre cele două ţări.

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, un nord-coreean transfug cu înclinaţii pro-Beijing, a cerut luni Coreei de Nord să revină la masa tratativelor, a raportat Chosun Ilbo din Coreea de Sud. Luni a avut loc cea de-a 20-a aniversare a primului summit inter-coreean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor