Moscova dă permisiune specială comuniştilor care sărbătoresc ziua lui Lenin

Lenin, coborât de pe piedestal la Bucureşti. Piaţa Scânteii 5 martie 1990
Lenin, coborât de pe piedestal la Bucureşti. Piaţa Scânteii 5 martie 1990 (ANDRE DURAND / AFP / Getty Images)

Zeci de comunişti ruşi au sfidat miercuri măsurile de limitare a mişcării impuse în Moscova, pentru a sărbători 150 de ani de la naşterea lui Vladimir Lenin, mărşăluind în Piaţa Roşie şi depunând flori lângă mormântul criminalului comunist.

Marşul a fost organizat de liderul Partidului Comunist din Rusia, Ghennadi Ziuganov, care a condus un grup de adepţi ce fluturau steaguri roşii spre mausoleul de granit, unde este depus corpul îmbălsămat al lui Lenin, de la moartea sa, în 1924.

Manifestaţia a avut loc în ciuda măsurilor de carantină impuse de primarul oraşului, Serghei Sobianin, în urmă cu trei săptămâni, în scopul stăvilirii focarului de virus Wuhan.

Se afirmă că participanţii au fost împărţiţi în grupuri mici şi ţinuţi la distanţă unul de altul, în timp ce se apropiau de mausoleu. Conform măsurilor actuale de carantină, moscoviţii nu au voie să iasă decât pentru a-şi cumpăra mâncare sau medicamente din apropiere, pentru a primi tratament medical de urgenţă, a-şi plimba câinii sau pentru a scoate gunoiul.

Un poliţist care păzea Piaţa Roşie, în prezent închisă publicului şi de altfel goală, a declarat pentru Reuters că grupul de comunişti a primit permisiune specială din partea guvernului pentru organizarea comemorării. Atât oficialii guvernamentali locali cât şi cei federali au refuzat până acum să comenteze.

Comuniştii din Rusia şi din întreaga lume sperau să organizeze evenimente de masă pentru a sărbători 150 de ani de la naşterea lui Lenin, unul dintre cei mai mari criminali ai istoriei, deşi pandemia, originară din China comunistă, i-a obligat să anuleze multe dintre evenimente.

Marţi, Ziuganov a cerut comuniştilor să depună flori la statuile lui Lenin rămase în Rusia, precum şi în Bielarusia, Ucraina, Moldova, Asia Centrală şi Caucazul de Sud.

Alături de Leon Troţki şi Iosif Stalin, Lenin este considerat poate cel mai important personaj al revoluţiei comuniste din Rusia, o răzmeriţă sângeroasă care a subminat statul rus slăbit de război şi o revoluţie burgheză care încerca să aducă progres social.

Lenin a ieşit victorios după trei ani de război civil, fiind preşedinte al Rusiei sovietice până la moartea sa.

Ideologia pe care Lenin a sprijinit-o prin violenţă, după reţeta pe care Karl Marx o publica în Manifestul Comunist, este considerată responsabilă pentru uciderea a cel puţin 100 de milioane de persoane pe întinsul globului.

Deşi moştenirea comunismului sovietic este încă foarte prezentă în Rusia modernă, Partidul Comunist are o influenţă relativ mică în sistemul politic al ţării. În prezent, partidul deţine mai puţin de zece la sută din locurile din camera inferioară, cunoscută sub numele de Duma de Stat şi doar patru din 170 de locuri în camera superioară, cunoscută sub numele de Consiliul Federaţiei.

Cu toate acestea, comunismul, considerat de unii analişti o religie politică prezentată sub forma unei ideologii, continuă să existe în mentalul colectiv din ţările Europei de Est, Rusia, Asia Centrală, ţări din America Latină, şi bineînţeles în China, Vietnam, Coreea de Nord şi Cuba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe