China are o strategie completă pentru a înlocui SUA [expert al Brookings]

Joe Biden împreună cu Xi Jinping, 25 septembrie 2015
Joe Biden împreună cu Xi Jinping, 25 septembrie 2015 (PAUL J. RICHARDS/AFP via Getty Images)

China a avut trei mari strategii pentru a contracara Statele Unite începând cu 1989, şi ele au culminat în ultima fază, care a început în 2016, cu intenţia de a înlocui Statele Unite, a declarat Rush Doshi, expert în politica externă a regimului comunist chinez în timpul unui webinar recent în care a vorbit despre noua sa carte.

Doshi a scris volumul "The Long Game: China’s Grand Strategy to Displace American Order", în timp ce lucra la Brookings Institution, care a găzduit evenimentul online pe 26 august. În prezent, el este noul director pentru China în cadrul Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, numit de administraţia Biden.

Oficialii Partidului Comunist Chinez "caută să readucă China pe locul care i se cuvine şi să anuleze 'aberaţia' istorică a influenţei globale copleşitoare a Occidentului", prin această mare strategie, potrivit cărţii lui Doshi.

Marea strategie se află acum în cea de-a treia fază, a explicat Doshi, după ce a examinat documente ale Partidului Comunist Chinez mai mulţi ani - memorii, discursuri şi biografii. Acum, a spus el, China consideră competiţia cu Statele Unite ca fiind globală, regională şi funcţională în multe domenii.

"Are loc în domenii cheie precum economie, tehnologie, finanţe, tehnologii emergente - evident în domeniul securităţii - dar şi al instituţiilor politice", a explicat Doshi. El a adăugat că natura competiţiei sino-americane este acum mult mai largă, implicând mai multe ţări.

El a explicat: "Dacă analizaţi discursul chinezilor cu privire la ceea ce văd ei ca fiind viitorul competiţiei... ei cred că Occidentul, Statele Unite şi alţii, vor colabora, într-un fel, din ce în ce mai mult. "Ei cred că trebuie să facă acelaşi lucru cu alte state, ceea ce este un pic mai greu, după părerea lor, pentru că nu au aceeaşi reţea de alianţe şi parteneriate istorice".

Comentariile sale au fost făcute în calitate de fost membru al Brookings.

Prima fază a marii strategii a Chinei a durat din 1989 până în 2008; a doua fază a fost în vigoare următorii opt ani, potrivit lui Doshi. În 2016, China a început cea de-a treia fază a strategiei.

Din punct de vedere istoric Beijingul a considerat Statele Unite ca pe o ţară cvasi-aliată înainte de a-şi schimba percepţia şi de a vedea în America o ameninţare ideologică şi militară în urma a trei evenimente - masacrul din Piaţa Tiananmen, primul Război din Golf şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, potrivit lui Doshi. Descriind evenimentele ca fiind "triplu traumatice", el a spus că Beijingul a inaugurat, în prima frază, o strategie de neutralizare.

Cartea sa detaliază modul în care China a luat decizii militare, politice şi economice în conformitate cu strategia de neutralizare. De exemplu, Beijingul a trecut de la controlul teritoriilor maritime îndepărtate la împiedicarea capacităţii Marinei americane de a traversa sau de a interveni în apele din apropierea Chinei. Schimbarea a fost însoţită de concentrarea investiţiilor sale militare în submarine, în arsenal de mine navale şi în rachete balistice anti-navă.

Criza financiară din 2008 a determinat Beijingul să abordeze Statele Unite în mod diferit, considerând că America "slăbeşte" şi că modelul său economic şi politic nu mai este "la fel de eficient", a explicat Doshi în timpul webinarului. Ca răspuns la noua sa viziune, Beijingul a început să se concentreze mai mult pe "construirea unor puncte cheie pentru a lansa dominaţia chineză în Asia", a adăugat Doshi.

Expertul este de părere că trecerea de la etapa de neutralizare la cea de construire activă a unei competiţii a fost evidentă în momentul unui discurs al fostului lider chinez Hu Jintao ţinut la o conferinţă a ambasadorilor din 2009, în timpul căreia a spus că China trebuie să "realizeze ceva în mod activ".

Ca urmare, Beijingul a început să se concentreze mai mult pe capacităţile militare la distanţă, îndreptându-şi atenţia spre investiţii în portavioane, baze militare în străinătate şi nave de suprafaţă, potrivit cărţii sale.

Beijingul şi-a reafirmat convingerea că Statele Unite, precum şi Occidentul, se află în declin, după ce a văzut cum candidaţi populişti au câştigat mai multe alegeri în întreaga lume în 2016 - moment marcat inclusiv de victoria prezidenţială a fostului preşedinte Donald Trump şi votul Brexit din Marea Britanie, potrivit lui Doshi. Ca răspuns la evaluarea sa, regimul chinez a adoptat a treia fază a marii sale strategii - ceea ce Doshi a numit strategia de expansiune.

Regimul comunist "preia strategiile de neutralizare şi de construire din perioadele timpurii şi le aplică pe o scenă globală", a explicat Doshi.

"Dacă există două căi spre hegemonie - una regională şi una globală - China le urmăreşte acum pe amândouă", se relevă în cartea sa.

El adaugă: "Este clar, aşadar, China este cel mai important concurent cu care s-au confruntat Statele Unite şi modul în care Washingtonul gestionează ascensiunea acesteia la statutul de superputere va modela cursul secolului viitor".