Phenianul lansează trei rachete balistice, susţine Coreea de Sud

Armata sud-coreeană a declarat că vecinul său din nord a lansat trei rachete balistice. Phenianul a ameninţat anterior că va răspunde amplasării unui sistem american antirachetă în Coreea de Sud.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Armata sud-coreeană a declarat marţi că rachetele comuniştilor au zburat pe o distanţă cuprinsă între 500 şi 600 km, o rază suficientă de mare pentru a atinge orice punct în Coreea de Sud.

Rachetele au fost lansate către est dintr-o locaţie necunoscută din regiunea vestică nord-coreeană Hwangju, conform oficialilor militari sud-coreeni.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de testări de rachete desfăşurate de Phenian de la începutul acestui an.

Noul test a avut loc la o săptămână după ce Phenianul a avertizat că va lua măsuri "fizice" ca răspuns la decizia Washingtonului şi Seulului de a amplasa pe teritoriul sud-coreean un sistem antirachetă de ultimă oră (THAAD).

SUA şi Coreea de Sud nu au anunţat încă locul şi momentul amplasării sistemului Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Nordul a ameninţat că va răspunde de îndată ce sunt stabilite aceste coordonate.

La rândul său, China a criticat mişcarea americanilor şi sud-coreenilor, susţinând că ar putea fi un factor de destabilizare a regiunii.

Teste frecvente

La începutul lunii iulie, Coreea de Nord a anunţat testarea reuşită a unei rachete lansate de pe un submarin, incident care a atras asupra Phenianului un val de critici şi condamnări din partea altor ţări din regiune.

Coreea de Sud, Japonia şi SUA sunt tot mai îngrijorate după cel de-al patrulea test nuclear desfăşurat de Phenian în luna ianuarie.