SUA avertizează Phenianul în privinţa ultimului său test cu rachetă balistică

La scurt timp după ce SUA şi Coreea de Sud au anunţat instalarea sistemului antirachetă THAAD pe teritoriul sud-coreean, Phenianul a testat o nouă rachetă balistică, atrăgând un nou val de critici. SUA a declarat că îşi va proteja aliaţii în faţa provocărilor şi ameninţărilor Coreei de Nord.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.08.2016

SUA a emis un avertisment dur cu privire la noul test cu rachetă balistică desfăşurat de Coreea de Nord, susţinând că este pregătită “să ne apărăm şi să îi apărăm pe aliaţii noştri”.

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă balistică din regiunea sa vestică în mare, în largul coastei estice. Testul a avut loc la scurt timp după ce Coreea de Sud a desfăşurat pe teritoriul său un sistem avansat de apărare antirachetă american.

“Suntem conştienţi de faptul că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord sau RPDC) a lansat rachete balistice”, a declarat la scurt timp după test Anna Richey-Allen, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.

“Rămânem pregătiţi să colaborăm cu aliaţii şi partenerii noştri din jurul lumii pentru a răspunde la provocările suplimentare ale RPDC, precum şi pentru a ne apăra pe noi înşine şi pentru a-i apăra pe aliaţii noştri în faţa oricărui atac sau oricărei provocări”.

Conform Biroului Şefului de Stat Major al Coreei de Sud, racheta a fost lansată din provincia Hwanghae de Sud pe o traiectorie sud-vestică faţă de de capitala Phenian.

Ministrul nipon al Apărării, Gen Nakatani, a declarat la rândul său că lansarea a prezentat o “ameninţare serioasă” deoarece racheta a zburat către Marea Japoniei.

Richey-Allen a declarat că angajamentul Washingtonului pentru apărarea aliaţilor săi – precum Coreea de Sud şi Japonia – este de nezdruncinat.

Ea a precizat că SUA plănuieşte să protesteze împotriva testului la ONU.

Phenianul a testat alte trei rachete balistice în 19 iulie, susţinând că lansările au făcut parte dintr-un exerciţiu militar care simula lovituri preventive împotriva porturilor sud-coreene şi a aerodromurilor folosite de armata americană.

În 22 iunie, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice de rază medie Musudan, ambele deplasându-se deasupra Mării Japoniei, cunoscută şi sub numele de Marea de Est.

Phenianul a fost lovit de o serie de sancţiuni dure din partea ONU. Totuşi, Coreea de Nord, a promis că nu va renunţa la testele nucleare decât dacă SUA pune capăt politicii sale ostile şi desfiinţează comandamentul militar din Coreea de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor