China adoptă o nouă strategie militară şi îi avertizează pe cei care “intervin” în Marea Chinei de Sud
alte articole
Odată cu dezvăluirea noii sale Carte Albe privind strategia militară şi în condiţiile amplificării tensiunilor în Marea Chinei de Sud, China şi-a demonstrat ambiţiile pentru o prezenţă maritimă la o distanţă mult mai mare de ţărmurile sale, relatează Sydney Morning Herald.
Marţi, la o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, a negat că momentul prezentării strategiei militare are vreo legătură cu disputa continuă dintre China şi SUA, care a trimis miercuri un avion de recunoaştere deasupra insulelor artificiale pe care Beijing-ul le construieşte în Marea Chinei de Sud pentru a-şi consolida revendicările teritoriale din zonă.
Dar, în acelaşi timp, Carta Albă avertizează în mod direct ţările pe care China le consideră că se amestecă în Marea Chinei de Sud. “Prin urmare este o sarcină de lungă durată pentru China să îşi păzească drepturile şi interesele maritime”, susţine documentul.
Carta Albă, publicată de Consiliul de Stat al Chinei, a declarat că Marina chineză va extinde treptat apărarea zonelor de apă din vecinătatea ţărmului său şi va include de asemenea o “protecţie în largul mării”.
Documentul mai susţine că Beijing-ul va adopta o strategie militară de tipul “apărării active” şi va accelera dezvoltarea unei “forţe cibernetice” care îi va îmbunătăţi capabilităţile în cazul în care va deveni ţinta unui atac cibernetic.
În plus, în mod indirect, Carta Albă citează alianţa militară tot mai solidă dintre Australia şi SUA ca o chestiune îngrijorătoare, în contextul în care Statele Unite continuă să îşi consolideze prezenţa militară şi alianţele militare în regiunea asiatică ca parte a strategiei sale de “reechilibrare” a situaţiei din regiunea Asia-Pacific.
David Shear, oficial senior de la Pentagon, a declarat la începutul lunii că mai multe bombardiere americane B-1 vor fi trimise la baza aeriană din oraşul australian Darwin ca parte a răspunsului militar american la acţiunile tot mai agresive ale Chinei de revendicare teritorială şi de construire de infrastructuri în Marea Chinei de Sud.
Premierul australian Tony Abbott a negat atât afirmaţiile oficialului de la Pentagon cât şi faptul că orice cooperare militară cu SUA ar fi direcţionată împotriva Chinei, susţine Sydney Morning Herald.
Propria Cartă Albă a Australiei privind apărarea, care urmează să fie publicată luna viitoare, va fi monitorizată îndeaproape de Beijing pentru limbajul său în ceea ce priveşte Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est, unde China este implicată într-o dispută cu Japonia asupra suveranităţii Insulelor Senkaku (sau Diaoyu).
Beijing-ul a criticat în mod special faptul că Japonia şi-a măritt cheltuielile militare, justificate de Tokyo ca fiind un răspuns la expansiunea militară rapidă a Chinei.
Carta Albă privind strategia militară a Chinei a făcut o referire la “Visul Chinez al unei mari refaceri naţionale” – un slogan popularizat de preşedintele chinez Xi Jinping – ca un factor motivaţional aflat în spatele rapidei modernizări şi expansiuni a puterii militare chineze.
Documentul militar chinez a mai confirmat “aderarea [Chinei] la dezvoltarea paşnică” şi a susţinut că politica statului chinez este una de tipul “nu vom ataca decât dacă suntem atacaţi, dar cu siguranţă vom contraataca dacă suntem atacaţi.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.