Bombardiere americane B-1 sosesc în Australia pentru a descuraja ambiţiile Beijing-ului în Marea Chinei de Sud
alte articole
Armata americană plănuieşte să staţioneze bombardiere strategice B-1 şi avioane de supraveghere în Australia cu scopul de a descuraja ambiţiile Beijing-ului în Marea Chinei de Sud, a dezvăluit miercuri un oficial senior din guvernul SUA. Importanţa comentariilor sale a fost minimalizată ulterior de guvernul australian, conform site-ului de ştiri The Age.
În timpul unei audieri în faţa Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului american, David Shear, asistentul pentru Asia-Pacific al secretarului american al Apărării, a anunţat că pe lângă mişcările unităţilor marinei şi armatei americane în regiunea Pacificului de West, “vom plasa elemente suplimentare ale Forţei Aeriene în Australia, incluzând bombardiere B-1 şi avioane de supraveghere.”
Planul americanilor a fost anunţat în condiţiile în care administraţia Obama ia măsuri pentru a-şi consolida forţele maritime şi puterea aeriană în Marea Chinei de Sud în vederea exercitării dreptului la liberă trecere şi pentru a stânjeni eforturile Chinei de a revendica noi teritorii prin construirea de insule artificiale şi aerodromuri.
Bombardierul B-1 Lancer, numit în general “Bone” (iniţial de la “B-one”) a fost pentru prima dată folosit de forţele aeriene americane la mijlocul anilor 1980 şi este aşteptat să fie folosit în continuare ca un bombardier strategic până la mijlocul anilor 2030.
Bombardierele americane B-52 au fost trimise temporar la baza aeriană din oraşul australian Darwin, pentru a participa la exerciţii aeriene împreună cu Forţa Aeriană Regală Australiană în 2012 şi la sfârşitului anului 2014, ca urmare a unei iniţiative comune asupra căreia au căzut de acord fostul premier australian Julia Gillard şi preşedintele american Barack Obama în 2011.
Aproximativ 1.150 de soldaţi ai Marinei americane au început să sosească în Darwin în această săptămână pentru şase luni de pregătiri în timpul sezonului uscat din regiunea australiană Top End. Membrii Marinei americane fac parte din cea de-a patra rotaţie de soldaţi americani trimişi în Teritoriul Nordic al Australiei începând cu 2011. Planul pevede ca până în 2017 numărului soldaţilor Marinei americane supuşi rotaţiei în Darwin să ajungă la 2500.
Ministerul chinez de Externe a manifestat o îngrijorare serioasă în legătură cu remarcile oficialului american, susţine The Age.
Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă că Beijing-ul susţine libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud, adăugând că această libertate nu “oferă forţelor aeriene şi navale ale unei ţări un acces liber la apele teritoriale şi la spaţiul aerian al altei ţări.”
Aceasta a adăugat că statul chinez “îşi va păzi cu fermitate suveranitatea teritorială” şi a cerut Statelor Unite “să nu îşi asume vreun risc sau să lanseze vreo provocare”.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.