Chimioterapia, revoluţia "capsulelor implantate"

Creier
Creier (youtube.com)

O tehnică inovatoare dezvoltată de cercetătorii de la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT) şi Universitatea Johns Hopkins din Baltimore demonstrează că eliberarea treptată a medicamentului direct în creier ar putea constitui o victorie împotriva metastazelor.

Cercetătorii au dezvoltat o nouă abordare care ar putea revoluţiona tratamentul în lupta împotriva metastazei cerebrale. Abordarea? Capsule mici implantate la nivel cerebral care eliberează treptat agentul chimioterapic. Aceasta este tehnica inovatoare dezvoltată de cercetătorii de la Institutul Tehnologic Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology - MIT) şi Universitatea Johns Hopkins din Baltimore din Statele Unite ale Americii. Rezultatele promiţătoare ale studiului, efectuat în prezent pe animale de laborator, au fost publicate recent în paginile prestigioasei reviste PNAS.

Pericolul numit metastază

Înainte de anii '60 singura soluţie în lupta împotriva cancerului era reprezentată de o intervenţie chirurgicală. Aceasta este o abordare fundamentală şi în prezent dar care nu are niciun efect atunci când cancerul s-a răspândit în ţesuturile învecinate.

Această situaţie a durat până în anii '60, perioada descoperirii primelor medicamente chimioterapice. Astăzi, alături de chimioterapia clasică şi-au făcut apariţia noi medicamente mai eficiente. Dar, metastazele continuă să facă victime, deşi într-o măsură mai mică. De exemplu, în cazul metastazei localizate la nivelul creierului, dificultatea constă în a face ca medicamentul, injectat intravenos, să ajungă în cantităţi suficiente în creier. De aceea, o soluţie care vizează direct metastazele ar putea constitui o strategie bună atât în lupta împotriva cancerului cât şi în reducerea efectelor secundare.

Pornind de la această idee, cercetătorii americani au dezvoltat mici capsule - care conţin aproximativ 2 ml de medicament – uşor de implantat în creier, în imediata apropiere a metastazelor şi care au rolul de a distribui substanţele chimioterapice. Rezultatele au arătat că şoarecii supuşi acestei intervenţii prezentau o reducere semnificativă a metastazelor cerebrale, mai mare decât cele tratate în mod clasic (medicamente injectate intravenos).

Rezultatele deschid perspective noi şi interesante în controlul metastazelor, şi potrivit autorilor studiului, un exemplu ar putea fi folosirea capsulelor implantate în domeniul chirurgiei. Astfel, în momentul intervenţiei chirurgicale, după îndepărtarea tumorii, dispozitivul ar putea ajuta la eliminarea celulelor tumorale reziduale neînlăturate de bisturiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură