Roşiile pot preveni cancerul de prostată

Rosii
Rosii (Sean Gallup / Getty Images)

De-a lungul timpului, o serie de cercetări au evidenţiat proprietăţile antitumorale ale roşiillor, mai ales atunci când sunt preparate. O confirmare şi mai solidă provine acum dintr-un studiu publicat în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Cel puţin zece porţii de roşii pe săptămână pot reduce riscul de cancer de prostată cu aproape 20%.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, în colaborare cu Universităţile din Cambridge şi Oxford, au analizat dieta şi stilul de viaţă a 20.000 de britanici, ajungând la concluzia că cei care au consumat cel puţin zece porţii de roşii pe săptămână au prezentat un risc mai mic de a face cancer de prostată.

Roşiile în stare proaspătă sunt bune, dar şi sucul sau sosul de roşii aduc multe beneficii pentru sănătate, în toate cazurile, fiind recomandat a se păstra coaja şi seminţele.

Este meritul unuia dintre componentele sale, licopenul, cunoscut drept un antioxidant capabil să protejeze organismul împotriva deteriorării celulare şi genetice. Acesta are avantajul de a reduce factorii inflamatorii implicaţi în acest proces şi să întârzie dezvoltarea tumorii, iar acest ultim studiu evidenţiază şi proprietăţile sale de prevenire.

Cancerul de prostată este considerat a doua formă de cancer, ca incidenţă, în rândul bărbaţilor (după cel pulmonar) şi prima în ţările bogate. Numai în Marea Britanie cancerul de prostată înregistrează, în fiecare an, 35.000 de cazuri noi şi zece mii de decese pe an. Este o urgenţă pentru populaţia de sex masculin, mai ales după perioada maturităţii.

Dar, aşa cum se întâmplă adesea, un stil de viaţă sănătos poate avea o contribuţie semnificativă în prevenirea acestei forme de cancer. Experţii subliniază că nu este suficient doar consumul de roşii, ci ar trebui să existe o dietă bogată în fructe şi legume. Atât de mult contează încât cei care consumă cinci porţii de fructe sau legume pe zi reduc cu 24% apariţia riscului de cancer de prostată.

“Tomatele pot fi un factor cheie în prevenirea cancerului de prostată", a conchis Vanessa Er, de la Universitatea din Bristol.

Asadar, trebuie să admitem că relaţia dintre alimentaţie şi cancer este una foarte complexă.