Prelungirea vieţii pacientelor care suferă de cancer avansat de col uterin
alte articole
Speranţa de viaţă a pacientelor care suferă de cancer avansat de col uterin va creşte cu 4 luni.
În perioada 2 - 4 iunie la Chicago are loc a 49-a reuniune anuală a Asociaţiei Americane de Oncologie Clinică (ASCO), unde se prezintă rezultatele medicamentului Bevacizumab (Avastin) în tratamentul cancerului de col uterin în stare avansată şi recurentă.
Studiile au demonstrat că medicamentul prelungeşte viaţa pacientelor cu 4 luni în medie, de la 13,3 luni după diagnosticare, dacă tratamentul pacientei constă doar în chimioterapie, la 17 luni, pentru chimioterapie plus Avastin, informează agenţia EFE.
Bevacizumab (Avastin) - care inhibă angiogeneza, adică dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc ţesuturile tumorale - a redus cu 29 la sută riscul de deces al pacientelor, comparativ cu bolnavele care au făcut doar chimioterapie. Acesta este un experiment condus de o echipă de cercetători de la Grupul American de Ginecologie Oncologică (GOG), cu sprijinul Institutului Naţional de Cancer din SUA (NCI), la care au participat 452 de paciente.
Alături de SUA, Spania este singura ţară europeană care a luat parte la acest studiu realizat în şase spitale şi cu participarea a 18 paciente. Medicul Ana Oaknin, oncolog la Spitalul Vall d'Hebron din Barcelona, a fost coordonatoarea naţională a studiului.
Avastin în combinaţie cu chimioterapia reduce tumorile cu 48 %, în timp ce tratamentul bazat doar pe chimioterapie duce reuce tumorile cu doar 36%.
Andrés Poveda, Preşedintele GEICO şi director al Departamentului de Onco-Ginecologie de la Instituto Valenciano de Oncologia, care a participat la reuniunea ASCO şi la prezentarea studiului, a declarat că noul tratament reprezintă "o piatră de hotar care va schimba practica clinică şi creşte cu 4 luni spenanţa de supravieţuire a pacientelor".
În 1989, după diagonsticarea cu cancer avansat, o femeie mai trăia în medie 7 luni. Acum, poate trăi până la 17 luni.
Spania înregistrează circa 3.000 de cazuri de cancer cervical pe an. Pentru 1.000 de femei, tratamentul nu reuşeşte şi mor.
Testele de detectare precoce a bolii au dus la o reducere a incidenţei bolii în stare avansată, deşi în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile de cancer la imigrantele din America Latină şi din Europa de Est care, în ţările natale, nu au un program avansat şi nici tradiţia de a merge din timp la doctor.
Se estimează că în întreaga lume, în fiecare an sunt diagnosticate peste jumătate de milion de tumori. Când sunt localizate, în 90 la sută din cazuri, speranţa de viaţă din acel moment este estimată la 5 ani. Dacă atunci când este detectată, boala este diseminată deja, procentul se reduce la sub 20 la sută.