Semnal de alarmă. "Sunt medicamente esenţiale în tratarea cancerelor care lipsesc"

Nu mai puţin de zece medicamente care tratează diverse tipuri de cancer lipsesc de pe piaţă.
Medicamente generice
Medicamente generice (Facebook)

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a depus joi un memoriu la Ministerul Sănătăţii prin care atrage atenţia că lipsesc de pe piaţă zece medicamente care tratează diverse tipuri de cancer, informează Agerpres

"Sunt şase medicamente care tratează afecţiuni hematologice esenţiale schemelor de tratament, medicament ieftine. Şi în tumori solide lipsesc vreo patru medicamente. Este vorba de zece medicamente care lipsesc. La acestea se adaugă şi tratamentele de întreţinere a femeilor care au avut masectomie.

Este vorba de medicamentul hormonal, spre exemplu Tamoxifen, şi sunt peste 150.000 de femei în România care au nevoie de acest medicament în tratamente de întreţinere pe durata de până la zece ani. Riscul este de recidivă şi costurile se vor tripla. Şansele pacientelor sunt mult mai mici dacă nu îşi fac acest tratament de întreţinere", a declarat Cezar Irimia pentru agenţia de presă.

O parte dintre aceste medicamente au ajuns la UNIFARM, dar nu sunt puse pe piaţă, pentru că nu au prospectul în limba română.

"Sunt importate pe nevoi speciale, au autorizaţie provizorie de punere pe piaţă. ANMDM tergiversează punerea lor pe piaţă riscând viaţa pacienţilor pentru că acel prospect nu este în limba română.

O altă speţă este că un alt medicament adus nu este pus pe piaţă pentru că nu a fost adus la preţul ţării respective de unde a fost importat. În ţara respectivă, medicamentul este subvenţionat de stat. Este adus sub preţul CANAMED de la noi", a adăugat Cezar Irimia.