Charles Dallara (IIF): Costul ieşirii Greciei din zona euro ar putea depăşi un trilion de euro

(Sean Gallup/Getty Images)
Epoch Times România
28.05.2012

Costul ieşirii Greciei din zona euro ar putea depăşi un trilion de euro, a declarat Charles Dallara, directorul managerial al Institutului Finanţelor Internaţionale (IIF), un think-tank cu sediul la Washington.

IIF estimase la începutul acestui an că ieşirea Greciei din zona euro ar putea costa un trilion de euro, dar Dallara susţine că noile date arată că suma va fi depăşită.

”Aceia care cred că Europa, şi economia globală în general, sunt pregătite pentru ieşirea Greciei (n.r. - din zona euro) trebuie să se mai gândească o dată”, a precizat Dallara pentru Bloomberg.

Acesta crede că băncile cu expunere pe Grecia nu vor putea furniza lichidităţile necesare pentru stabilizarea sectorului financiar din zona euro.

”Banca Centrală Europeană va fi insolvabilă” dacă Grecia iese din zona euro, astfel că UE va trebui ”în primul şi în primul să-şi recapitalizeze Banca Centrală”, crede Charles Dallara.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat sâmbătă că ieşirea Greciei din zona euro nu este ”o prioritate”.

Pentru Grecia, aflată în al cincilea an de recesiune, ar fi mai eficientă oferirea de bani suplimentari pentru a o ajuta să-şi redreseze economia. Totodată, Atena s-ar putea să aibă nevoie de mai mult timp pentru a-şi atinge ţintele bugetare şi pentru a-şi plăti datoriile internaţionale, din cauza faptului că economia s-a contractat mai mult decât se estimase, este de părere directorul think-tank-ului american.

Charles Dallara a estimat un cost suplimentar de 10 miliarde de euro pentru a ajuta economia elenă.

Totodată, directoul IIF a cerut Germaniei să renunţe la opoziţia sa privind crearea de eurobonduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor