Adio spaţiului Schengen?

Marea Britanie ameninţă cu reintroducerea controalelor la frontieră în cazul în care Grecia va
(Chris Jackson/Getty Images)
Epoch Times România
28.05.2012

Marea Britanie ameninţă cu reintroducerea controalelor la frontieră dacă Grecia va părăsi moneda euro. Înseamnă, oare, acest lucru un "adio spus spaţiului Schengen?", se întreabă cotidianul Il Giornale în ediţia de duminică.

Libertatea de mişcare în interiorul 'spaţiului Schengen' ar putea deveni în perspectivă o victimă a crizei din zona euro. Obiceiul cetăţenilor europeni de a călători fără controale la frontiere riscă să devină obiectul unor limitări la iniţiativa acelor ţări care intenţionează să se opună unui val previzibil migratoriu provenit din Grecia şi alte ţări ale Europei.

Ministrul de Interne din Marea Britanie, Theresa May, a explicat într-un interviu pentru Daily Telegraph că guvernul condus de conservatorul David Cameron are în vedere o revenire la controalele la frontieră în perspectiva unui posibil colaps al euro.

Astăzi au acces liber la piaţa fortei de muncă din Marea Britanie cetăţenii din toate ţările UE, cu excepţia românilor şi bulgarilor, care au aderat ultimii. La Londra există însă îngrijorarea că dacă Atena va fi exclusă din zona euro, milioane de greci vor deveni mai săraci, iar mulţi dintre ei vor fi obligaţi să caute de lucru în străinătate.

Faptul că Marea Britanie a menţinut moneda proprie deşi este membră a UE face din ea un fel de refugiu sigur iar riscul ca dezastrului grec să-i urmeze într-un efect de domino catastrofal alte ţări vulnerabile, cum ar fi Portugalia, Spania şi Irlanda, determină Londra să se organizeze în timp util. Primul pas, a explicat ministrul britanic, va fi acela de a încerca să se determine eventuala creştere a imigraţiei din aceste ţări europene în următoarele săptămâni. Sarcina se va dovedi dificilă, a recunoscut May, dacă nu se vor introduce controalele la frontieră.

În spatele acestei decizii se află o problemă politică, potrivit Il Giornale. Cameron, ai cărui indici de popularitate sunt net inferiori opoziţiei laburiste, îşi dă seama că problema imigraţiei necontrolate este crucială pentru opinia publică din ţara sa. În campania electorală de acum doi ani a promis să limiteze intrările 'la câteva zeci de mii de persoane pe an', dar estimările vorbesc de 250.000.

Acesta pare a fi considerentul pentru care Theresa May a folosit un limbaj neobişnuit de agresiv, potrivit cotidianului italian, afirmând că guvernul britanic le va face imigranţilor ilegali o primire cu adevărat ostilă'. Ziarul The Times scrie chiar că Partidul Conservator ar putea cere un referendum cu privire la ieşirea Londrei din UE în cazul în care Grecia va ieşi din zona euro.

Restabilirea controlului asupra imigraţiei implică o încălcare a tratatului pieţei comune europene, acesta prevăzând reintroducerea lui 'în circumstanţe excepţionale'. Londra ar putea decide să impună restricţii numai celor care vin în Marea Britanie pentru a căuta de lucru: acestora li se va putea cere să obţină o viză specială. Această iniţiativă aminteşte de cea pusă în aplicare de Germania şi alte ţări din Europa Centrală în anii imediat următori lui 2004, când Polonia şi alte ţări foste comuniste au aderat la UE.

Iniţiativa este bine cunoscută şi Italiei, deoarece a privit-o şi pe ea - decizia preşedintelui francez de atunci Nicolas Sarkozy de a bloca frontiera la Ventimiglia, în aprilie 2011, pentru a împiedica sosirea în Franţa a mii de refugiaţi din Tunisia. În acea împrejurare, Sarkozy a blindat frontiera cu Italia şi a ameninţat cu reintroducerea sistematică a controalelor la graniţă. Şi cu acea ocazie, Sarkozy s-a bazat mai mult pe evaluările politice pentru a acţiona în acest fel, deoarece a făcut multe promisiuni electoratului său în materie de control al imigraţiei.

În ultimă analiză, climatul care este pe cale să se creeze plecând de la criza din Grecia riscă să genereze chiar pe termen scurt condiţiile pentru sfârşitul Europei aşa cum este cunoscută astăzi, conchide ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor