UE îndeamnă Grecia să rămână în zona euro

Liderii Uniunii Europene, sfătuiţi de oficialii de rang înalt să pregătească planurile de urgenţă în cazul în care Grecia se decide să renunţe la moneda unică, a cerut ţării să continue cu măsurile de austeritate şi să finalizeze reformele impuse de planul său de salvare, conform unui raport Reuters.
Liderii europeni în Bruxelles, purtând discuţii despre criza datoriei Greciei, 23 mai 2012 (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
24.05.2012

Liderii Uniunii Europene, sfătuiţi de oficialii de rang înalt să pregătească planurile de urgenţă în cazul în care Grecia se decide să renunţe la moneda unică, au cerut ţării să continue cu măsurile de austeritate şi să finalizeze reformele impuse de planul său de salvare, conform unui raport Reuters.

După aproape şase ore de discuţii purtate în timpul unei cine, liderii au declarat că ar dori ca Grecia să rămână în zona euro, dar ea trebuie să respecte partea sa din înţelegere - un angajament care va însemna un cost mare pentru greci.

"Vrem ca Grecia să rămână în euro, dar insistăm ca Grecia să-şi respecte angajamentele luate", a declarat cancelarul german Angela Merkel pentru reporteri, după summitul de la Bruxelles de miercuri seara, care a durat până spre dimineaţă.

Trei oficiali au relatat pentru Reuters că luni s-a convenit asupra instrucţiunii de a avea planuri pregătite, în cazul unei retrageri elene din zona euro, în timpul unei teleconferinţe a Grupului de lucru Eurogrup (EWG) - experţii care lucrează pentru miniştrii de finanţe din zona euro.

Ministrul elen de finanţe a negat existenţa unui astfel de acord, dar ministrul belgian de finanţe, Steven Vanackere, a declarat: "Toate planurile de intervenţie (pentru Grecia) susţin acelaşi lucru: să fie responsabili, pentru că un guvern trebuie să prevadă chiar şi ceea ce se speră să evite."

În raportul său lunar, Bundesbank din Germania a relatat că situaţia din Grecia este "extrem de îngrijorătoare" şi pune în pericol orice ajutor financiar suplimentar, prin ameninţarea că ţara nu va pune în aplicare reformele stabilite ca parte a celor două planuri de salvare.

Aceasta a susţinut că o ieşire din zona euro ar reprezenta pentru partenerii europeni o provocare "considerabilă, dar care poate fi gestionată", crescând presiunea ca Atena să continue cu reformele economice dureroase.

Oficialii greci au spus că fără fonduri din afară, ţara va rămâne fără bani în termen de două luni, rămânând ameninţarea că dacă va ieşi din zona euro, alte state membre ar putea fi trase în jos.

Un document văzut de Reuters detalia potenţialele costuri pentru celelalte state membre în cazul în care Grecia va ieşi din zona euro şi susţinea că UE şi FMI at trebui să opteze pentru un "divorţ amiabil", eventual oferindu-i Greciei până la 50 de miliarde de euro, pentru a-i uşura drumul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor