Senatul argentinian votează o lege privind alimentele. Criza se adânceşte

Preşedintele argentinian Mauricio Macri.
Preşedintele argentinian Mauricio Macri. (Captură Foto)

Senatul Argentinei a aprobat, în unanimitate, miercuri, o lege care va creşte fondurile statului dedicate combaterii foamei şi îmbunătăţirii nutriţiei, în timp ce ţara se chinuie cu o inflaţie sufocantă şi sărăcie.

Măsura declară „urgenţă alimentară” şi alocă o creştere de 50% în bugetul actual pentru politicile publice naţionale privind alimentaţia şi nutriţia, potrivit guvernului.

Deputaţii au votat copleşitor în favoarea măsurii în 12 septembrie.

Legea a fost propusă de parlamentarii din opoziţie, inclusiv de cei din partidul lui Alberto Fernandez, candidatul Peronist, din opoziţie, şi favorit în alegerile prezidenţiale din 27 octombrie.

Creşterea economică argentiniană s-a oprit de anul trecut, în timp ce inflaţia, care se ridică la 54,5% în ultimele 12 luni, depăşeşte cu mult creşterea salariilor, ceea ce duce la o creştere puternică a sărăciei, conform datelor oficiale.

Criza economică a continuat după ce rezultatele şocului unui vot primar din august au redus şansele preşedintelui Mauricio Macri de a fi reales.

Macri a anunţat mai multe măsuri de urgenţă în săptămâna de după alegerile primare, în efortul de a aduce o oarecare uşurare consumatorilor, inclusiv reducerea TVA-ului la unele produse alimentare de bază, inclusiv pâine, zahăr şi lapte, până la sfârşitul anului.