Bancherii despre suspendarea temporară a executării silite a imobilelor: "Măsura face parte dintr-un arsenal electoral"
alte articole
Comunitatea bancară analizează un proiect de lege iniţiat de PSD, prin care cei care au luat credite ipotecare şi nu le pot achita să poată beneficia de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor, până la redresarea financiară, fără a plăti cauţiune.
Potrivit Hotnews, bancherii consideră că proiectul - în linie cu alte încercări ale politicienilor populişti ai PSD - electoRata, amnistia fiscală etc. - este "nerealizabil, nerezonabil" şi că "în mod normal" nu are cum să fie legiferat.
"Noi am văzut luni această propunere şi am iniţiat o serie de consultări. Punctul nostru de vedere este că măsura propusă face parte dintr-un arsenal electoral şi suntem încredinţaţi că atât Banca Naţională cât şi reprezentanţii comunităţii bancare vor exprima un punct de vedere clar pe marginea acestui subiect. În această formă proiectul este nerealizabil practic şi nerezonabil sub aspectul hazardului moral. Mai urmează iniţierea unui proiect prin care cei datori la Fisc să nu poată fi la rândul lor executaţi silit", au declarat reprezentanţi ai sistemului bancar pentru Hotnews.ro.
Consultaţi de Hotnews pe această temă, reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor au dat un răspuns neangajant: "Comunitatea bancară analizează impactul potenţial al propunerii legislative (ca cei care nu îşi pot achita creditele ipotecare să scape temporar de executarea silită a imobilelor - n.red) şi urmează să adreseze Parlamentului punctul de vedere. În momentul de faţă, instituţiile de credit utilizează o serie de metode de recuperare pe cale nejudiciară a creditelor neperformante ca alternativă pentru procedurile legale de executare silită, toate acestea fiind precedate de procedurile de recuperare amiabilă. Restructurarea creditelor reprezintă 17,6% din totalul expunerilor faţă de companii nefinanciare şi populaţie la luna mai 2013, 24,1% din totalul expunerilor pe sectorul companiilor, respectiv 10,7% din totalul expunerilor faţă de segmentul populaţiei".
Revenind la propunerea legislativă semnată de patru deputaţi PSD - unul dintre aceştia fiind Ilie Sârbu, socrul premierului Ponta - aceasta prevede că suspendarea executării silite va fi obligatorie şi cauţiunea nu va fi necesară în cazul debitorilor care fac dovada că bunul imobil ce urmează a fi executat are destinaţia de locuinţă pentru familie, nu deţin un alt imobil cu această destinaţie şi fac dovada că nu realizează mai mult decât venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei. Aceste condiţii trebuie să fie îndeplinite cumulativ.
Social-democraţii care au elaborat proiectul îl motivează afirmând că, în contextul crizei economice, legislaţia din România nu include prevederi care să-i ajute pe cei ce nu îşi pot plăti datoriile la bănci. Astfel, lipsesc norme privind iertarea de datorie, precum şi norme de amânare a executării silite pentru o anumită perioadă de timp, prin care celor ce nu îşi pot plăti datoriile să li se ofere posibilitatea de a se redresa economic şi de a fi în măsură să achite ratele.
Punctul nostru de vedere este că măsura propusă face parte dintr-un arsenal electoral şi suntem încredinţaţi că atât Banca Naţională cât şi reprezentanţii comunităţii bancare vor exprima un punct de vedere clar pe marginea acestui subiect. În această formă proiectul este nerealizabil practic şi nerezonabil sub aspectul hazardului moral. Mai urmează iniţierea unui proiect prin care cei datori la Fisc să nu poată fi la rândul lor executaţi silit
PSD merge mai departe cu "iertarea de datorii". Iniţiativa legislativă mai prevede ca, în contractele de credit ipotecar în care creditorul a efectuat evaluarea bunului cu bani din acest credit, creditorul să nu poate extinde executarea silită asupra altor bunuri aparţinând debitorului.
"Având în vedere că bunul ipotecat a fost evaluat la momentul acordării împrumutului ca acoperitor al creanţei băncii, aceasta nu poate impune debitorului să suporte riscul diminuării de valoare a bunului într-o eventuală vânzare", arată iniţiatorii.
Propunerea legislativă este semnată de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru, preşedintele Comisiei pentru administraţie din Senat, Darius Vâlcov, şi deputatul Daniel Bărbulescu şi urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este prima Cameră sesizată.