Cele mai puternice armate din lume în 2015
România se află la mijlocul clasamentului celor mai puternice armate din lume, în timp ce primele poziţii sunt ocupate de marile rivale ale lumii, Statele Unite, Rusia şi China.
România a coborât cinci locuri în clasamentul din acest an al celor mai puternice armate din lume, realizat de Global Firepower, una dintre cele mai prestigioase organizaţii de analiză militară din lume. Conform datelor oferite pe site-ul organizaţiei, ţara noastră ajunge pe locul 56, după Uzbekistan şi Belgia, având peste 75 de mii de soldaţi care pot fi trimişi la luptă şi peste 3.000 de vehicule militare terestre.
Toate ţările mari dispun de forţe armate cu care sunt gata să se apere la nevoie sau numai să atragă atenţia că nu este de glumit cu ele, după caz.
Grupul de cercetări militare Global Firepower analizează anual cele mai puternice armate din lume, ţinând cont de alţi factori esenţiali de care depinde forţa unei armate. Clasamentul realizat pentru anul 2015 şi publicat de curând nu aduce vreo schimbare a podiumului. Primele trei poziţii rămân ocupate de SUA, Rusia şi China, care au cele mai puternice armate din lume şi în 2015. Schimbările apar abia la ultimele poziţii din top 10 al celor mai puternice armate din lume.
Cum era de aşteptat, începutul anului 2015 a adus cea mai importantă consolidare a forţelor NATO în Europa după căderea Cortinei de Fier. Conflictul din Ucraina, expansiunea ameţitoare a Statului Islamic, tulburările sociale din nordul Africii, întărirea organizaţiilor teroriste în Orientul Mijlociu, disputele teritoriale dintre China şi vecinii ei.
Cele mai puternice armate din lume în 2015. SUA îşi păstrează supremaţia
Statele Unite ale Americii sunt unica superputere mondială având cea mai puternică economie şi armată. Populaţia Statelor Unite se ridică la ora actuală la 320 de milioane de oameni. Dintre aceştia, 145 de milioane sunt bărbaţi. Acest aspect este foarte important în cazul unui război. Dintre cei 145 de milioane de bărbaţi, 120 de milioane pot fi pregătiţi să fie încorporaţi în serviciul militar, dacă este nevoie. Armata activă a Statelor Unite numără 1,4 milioane de soldaţi activi şi 1,1 milioane de rezervişti.
Armata Statelor Unite are 8848 de tancuri, 41062 de vehicule blindate de luptă, 1934 de arme auto-propulsate, 1331 sisteme de lansare multiplă a rachetelor.
Ca forţe navale, Statele Unite au: 20 de portavioane, 10 fregate, 62 de distrugătoare şi 72 de submarine. SUA deţin monopolul asupra numărului de nave portavion. Acestea contribuie în mare măsură la forţa militară de ansamblu a unei ţări. Vasele acestea masive le permit naţiunilor să îşi exploateze forţa cu mult mai departe de graniţe şi de întreaga suprafaţă a globului, funcţionând, în principiu, ca o bază mobilă de echipamente aeriene şi navale. Portavioanele pot transporta şi drone.
Din punct de vedere al forţelor aeriene, S.U.A. au 2207 avioane de interceptoare şi 6196 elicoptere. De asemenea, pe lângă aceste aspecte, Statele Unite investesc cel mai mult în armată: 577 de miliarde de dolari.
Cele mai puternice armate din lume în 2015: Rusia ocupă locul 2
Un factor extrem de important folosit de Global Firepower este şi resursa umană disponibilă, adică persoanele care nu fac parte din sectorul militar dar care, în caz de război, ar putea fi mobilizate.
Astfel că Rusia are o populaţie de 142 de milioane de oameni, din care 69 de milioane sunt bărbaţi, iar 46 de milioane sunt pregătiţi pentru serviciul militar. 1,3 milioane de ruşi ajung anual la vârsta încorporării în armată.
Bugetul total al apărării alocat anul acesta se ridică la 60,4 miliarde de dolari, iar armata rusă numără peste 766.000 de soldaţi activi şi aproape 2,5 milioane de cadre în rezervă.
Ruşii deţin 15.500 de tancuri, aproape 28 de mii de vehicule blindate, peste 3 mii de aparate de luptă, un portavion şi cele 63 de submarine completează puterea armată a Rusiei.
În eventualitatea unei confruntări armate directe dintre Ucraina şi Rusia, sunt slabe şansele ca ucrainenii să facă faţă atacului, din cauza nivelului inferior în care se află domeniul apărării ucraninenilor comparativ cu una dintre cele mai puternice armate din lume.
Cele mai puternice armate din lume în 2015: China este a treia clasată
Această ţară a crescut bugetul militar în ultimii doi ani cu peste 12 la sută şi a ajuns la peste 45 de miliarde de dolari, iar principala resursă care-i stă la dispoziţie în cazul unui conflict rămâne cea umană, conducând detaşat la numărul de militari care pot fi angrenaţi în luptă.
Numărul militarilor pe care îi poate mobiliza în caz de conflict armat ajunge la 750 de milioane de oameni care ar putea fi mobilizaţi în armata care numără peste 2,3 milioane de soldaţi activi şi tot pe atâţia rezervişti. În ceea ce priveşte tehnica de luptă, armata chineză deţine 9.150 de tancuri şi 2.788 de aparate de zbor.
Beijingul a continuat şi anul trecut să-şi etaleze capacităţile militare, investind cu precădere în tehnologii moderne pentru a-şi menţine bronzul în topul celor mai puternice armate din lume în 2015. În contextul disputelor teritoriale cu mulţi dintre vecini, China îşi consolidează sistematic forţa militară.
Cele mai puternice armate din lume în 2015. România a ajuns pe locul 56
Despre armata română, analiştii Global Firepower spun doar că „una dintre cele mai recente mobilizări într-o zonă de război a fost în Afganistanul măcinat de lupte”. Bugetul total pentru apărare este de 2,19 miliarde de dolari, numărul soldaţilor activi este de 73.350, iar cadrele în rezervă sunt 80.000.
Top 10 cele mai puternice armate din lume în 2015
Celelalte ţări care ocupă primele 10 poziţii din topul realizat de Global Firepower sunt: India, Marea Britanie, Franţa, Coreea de Sud, Germania, Japonia şi Turcia.
Cele mai puternice armate din lume în 2015 s-au adaptat rapid şi şi-au consolidat forţele, deşi în urmă cu puţin peste un an multe mari puteri armate anunţau tăierea bugetelor pentru sectorul militar. Şi în 2015, cele mai puternice armate din lume rămân cele ale marilor puteri economice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.