Cele mai mari cinci gafe ale istoriei

De la calul troian, la scufundarea Titanicului, multitudinea de evenimente arată că fiinţa umană este expusă continuu greşelii.
De la calul troian, la scufundarea Titanicului, multitudinea de evenimente arată că fiinţa umană este expusă continuu greşelii. (pixabay.com)
Marius Dragoi
20.06.2012

De la calul troian, la scufundarea Titanicului, multitudinea de evenimente arată că fiinţa umană este expusă continuu greşelii. Din consultarea blogului 'Cooking Ideas' se desprinde ideea că omul este supus mereu greşelii şi că este, conform zicalei, singurul animal care se loveşte de două ori de aceeaşi piatră, notează ziarul ABC. Iată o listă redusă a celor mai flagrante greşeli din istorie.

1. Regele Priam şi calul troian. Deşi mitul calului de lemn în care se ascundeau trupele duşmane este folosit ca exemplu al înţelepciunii grecilor, el poate fi interpretat şi ca un exemplu de prostie din partea regelui Troiei. Priam a fost cel care a decis ca uriaşul cal de lemn lăsat la porţile fortificate să fie adus în interiorul cetăţii. O decizie pentru care a plătit cu viaţa.

2. Telegrafistul de pe Titanic: În cadrul lanţului de întâmplări nefericite care înconjoară naufragiul Titanicului, staţia de telegrafie ocupă un rol important şi mai puţin cunoscut. Cu o zi înainte de scufundarea transatlanticului, SS Californian care navigase în aceeaşi zonă ca şi Titanic, alertase prin mesaje telegrafice prezenţa aisbergurilor în apă. Valul de mesaje l-a deranjat pe telegrafistul Jack Philips, de pe Titanic, care a decis să nu mai răspundă celor de la SS Californian care îl avertizaseră că vor întâlni în cale un aisberg, şi a decis să închidă aparatul la orele 11:00 noaptea. Informaţia furnizată de SS Californian nu a ajuns niciodată la centrul de comandă, iar consecinţele au fost nefaste. În favoarea sa merită amintit că telegrafistul a rămas la bord şi a trimis mesaje până la scufundarea navei.

3. Edward Neville Chamberlain. În 1938, Hitler şi Mussolini s-au întâlnit la Munchen cu premierul britanic Chamberlain şi omologul său francez Dadalier. Aici, în cadrul aşa-numitei politici de 'conciliere' promovată de politicianul englez, au decis ca teritoriul ceh ocupat de sudeţi să aparţină Germaniei şi ca locuitorii să vorbească germana. Cehoslovacia nu a fost chemată la reuniune. Premierul britanic era gata să-i acorde orice concesii lui Hitler, cu condiţia ca pacea sa fie menţinută şi să nu se ajungă la o noua conflagraţie mondială. Deşi bine intenţionată, politica de conciliere britanică a dus la declanşarea rapidă a crizei Sudete, la invadarea Cehoslovaciei şi la începerea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

4. Festival de la Altamont. În 1969 trupa Rolling Stones a decis să-şi încheie turneul din SUA cu un mare festival la care să participe marile vedete ale epocii. Locul ales a fost un teren viran din nordul Californiei, fără instalaţii pentru a face faţă unei mulţimi atât de mari şi cu o scenă de numai un metru şi jumătate înălţime. De securitate se ocupau motocicliştii de la Hell Angels, fapt ce a generat incidente violente soldate cu patru morţi şi numeroşi răniţi.

5. Acordul de la Bretton Woods. Un hotel din New Hampshire a fost gazda în 1944 a unei conferinţe financiare în care 44 de ţări puneau bazele unei noi ordini economice internaţionale. Din această reuniune au rezultat Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi convertibilitatea dolarului în aur. Acest sistem presupunea fixitatea parităţilor şi a cursurilor valutare. Totuşi când Nixon a devalorizat moneda americană, sistemul monetar s-a rupt iar rezervele ţărilor nu au mai avut acoperire nici în dolari nici în aur. Fapt ce a dus la modernul sistem al rezervei fracţionare, cu care trebuie să opereze băncile. În acest sistem băncile pot fi expuse panicilor, dată fiind rezerva fracţionară şi posibilitatea de a retrage imediat depozitele la termen. Iar sistemul poate fi utilizat şi pentru punerea în practică de erori şi fantezii economice, o situaţie care poate provoca o criză financiară internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor