Cele mai fericite state din lume
alte articole
Prosperitatea economică, sănătatea şi bunăstarea socială sunt câteva repere care au înclinat balanţa în favoarea unor ţări nordice ca Danemarca, Finlanda sau Suedia, clasate pe primele poziţii în topul World Happiness Report realizat pentru Naţiunile Unite de Sustainable Development Solutions Network cu ocazia Zilei Internaţionale a Fericirii, sărbătorită pe 20 martie.
Cele mai fericite state din lume. Topul World Happiness Report
Astfel că „cetăţenii danezi recent pensionaţi sunt cei mai fericiţi europeni, în timp ce la polul opus se află pensionarii bulgari cu vârste de peste 75 de ani, arată un studiu Eurostat publicat vineri, de Ziua Internaţională a Fericirii, potrivit căruia românii se află la mijlocul clasamentului”, potrivit Mediafax.
În medie, gradul de mulţumire faţă de viaţă al europenilor este de 7,1 (pe o scară de la 0 la 10), arată sondajul Eurostat. Cei mai mulţumiţi sunt cetăţenii din statele nordice, cu o medie de 8,0 în Danemarca, Finlanda şi Suedia, urmate de Olanda şi Austria cu o medie de 7,8.
Pe ultimul lor în clasament se află cetăţenii din Bulgaria (4,8), precedaţi de cei din Grecia, Cipru, Ungaria şi Portugalia (6,2).
Românii se numără printre europenii destul de mulţumiţi de viaţa lor, cu o medie de 7,2, clasându-se imediat după germani, polonezi şi britanici (toţi cu o medie de 7,3), dar înaintea francezilor (7,0), spaniolilor (6,9), italienilor (6,7) sau cetăţenilor din ţările baltice. Dintre români, cei mai mulţumiţi sunt tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, gradul lor de mulţumire scade, ajungând la 6,2 în cazul persoanelor de peste 75 de ani.
Tinerii tind să fie în general mai mulţumiţi de viaţă decât vârstnicii, cu o medie de 7,6 la nivelul populaţiei europene cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani.
La popul opus se află vârstnicii de peste 75 de ani, cu o medie de 6,8 la nivelul Uniunii Europene. Pe ultimul loc în acest clasament se află bătrânii bulgari, cu o medie de 3,8.
Venitul nu este factor foarte important în evaluarea fericirii, astfel că cea mai mare rată a mulţumirii faţă de viaţă în UE se regăseşte în rândul populaţiei cu o stare de sănătate bună (7,9). Factorii precum situaţia financiară (7,5), relaţiile sociale (7,2) par să fie semnificativi, dar nu la fel de importanţi ca sănătatea.
Cele mai fericite state din lume. Topul WIN/ Gallup Internaţional
Un alt studiul realizat de WIN/ Gallup Internaţional, pentru finalul anului 2014, arată că că persoanele care locuiesc în ţări subdezvoltate sunt mult mai fericite decât cele care trăiesc în state dezvoltate. Astfel, a rezultat că Africa este cea mai fericită regiune, cu 83 de procente, urmată de Asia, cu 77 de procente.
Fiji este ţara în care oamenii sunt cei mai fericiţi. Astfel, Fiji se situează pe primul loc, 93% dintre persoanele participante la studiu spunând că sunt fericite sau foarte fericite. Pe locul al doilea, se situează Columbia, cu 90%, urmată de Nigeria, cu 89%, pe locul al treilea. Arabia Saudită ocupă poziţia a patra, cu 87%, urmată de Filipine, cu 86%. Toate cele trei state nu au economie prea dezvoltată, se confruntă cu probleme sociale, unele dintre acestea chiar şi cu un nivel al criminalităţii alarmant. De exemplu, Columbia e în continuare o ţară în care autorităţile luptă împotriva traficanţilor de droguri, în timp ce Nigeria are probleme mari în partea de vest, unde organizaţia jihadistă Boko Haram lansează atacuri dese.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 64.000 de persoane din 65 de ţări, dintre care doar 6% s-au declarat nefericite, în comparaţie cu anul 2013, când procentul acestora era de 12%. În schimb, procentul persoanelor care nu se simt nici fericite, nici nefericite a rămas constant: 23% faţă de 26% în 2013.
Acelaşi studiu arată că 70% dintre respondenţi sunt mai fericiţi, ceea ce înseamnă o creştere cu 10% faţă de 2013.
Cele mai fericite state din lume. Puterea economică a ţărilor nordice
Cea mai fericită ţară din lume, Danemarca are cei mai satisfăcuţi cetăţeni din lume.
O rată a ocupării forţei de muncă în proporţie de 73%, un procent scăzut al angajaţilor care lucrează peste program (1,92%) şi un nivel de sănătate bun (80%), sunt câteva procente care îi propulsează pe danezi în fruntea clasamentului.
Finlandezii nu sunt adepţii orelor suplimentare de muncă. De fapt ei vor să trăiască viaţa din plin şi să se bucure de libertate, de aceea aproape 15 ore din zi le petrec relaxându-se. Când nu lucrează, merg la saună. De fapt circa 2 milioane de locuitori îşi petrec timpul la saună, numărul finlandezilor care merg la saună fiind mai mare decât numărul celor care deţin maşini.
Suedia este recunoscută în Europa, dar şi în lume, ca fiind una dintre ţările scandinave cu un grad ridicat de fericire, bogăţie şi curăţenie. Se numără, de fapt, printre ţările cele mai bogate şi mai fericite din lume iar datorită atmosferei curate, speranţa de viaţă a suedezilor este mai mare decât a altor populaţii. Aceştia acordă o mare parte din timp relaxării şi nu sunt adepţii orelor suplimentare de muncă.
Studiile ar putea constitui un semnal de alarmă pentru politicienii din întreaga lume, care ar trebui să încerce a rezolva problemele menţionate de populaţii. Este cunoscut că fericirea îi determină pe oameni să fie mai productivi, aceştia trăiesc mai mult, au venituri mai mari şi sunt mai buni cetăţeni.
Astfel că dacă sunteţi în căutarea fericirii, în statele nordice, care în general apar şi în topurile celor mai nepoluate state din lume, veţi găsi oameni fericiţi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.