Cel mai rezistent lemn din lume
alte articole
Lemnul masiv sau lemnul de esenţă tare are o poveste foarte veche, mai veche decât oricare dintre noi, am putea spune că noi am învăţat de la el unde şi cum îl putem folosi astfel încât să aducem în casele noastre o atmosferă caldă, sigură şi sănătoasă. Lemnul a reprezentat şi reprezintă de mii de ani un factor determinant în viaţa omului şi probabil evoluţia acestuia ar fi fost cu totul alta fără această resursă naturală.
Impactul vizual, textura, culoarea naturală şi rezistenţa la uzură, sunt doar câteva atuuri care ne fac să nu ne mai întrebăm de ce acest material poate fi folosit de atâta vreme în absolut orice stil de amenajare, reuşind să satisfacă şi cele mai pretenţioase şi extravagante gusturi.
Când facem referire la rezistenţa lemnului, testul folosit de specialişti pentru a măsura această calitate a lemnului este Janka. Acesta constă în aflarea forţei necesare (măsurată în Newtoni) pentru a fixa o minge de oţel cu diametrul de 11,28 mm într-o bucată de lemn, până la jumătate. Astfel se stabileşte un top al celor mai tari esenţe de lemn din lume.
Deşi tecul este cel mai cunoscut lemn tare, acesta însă nici nu se află în top 10 cal celor mai rezistente 10 esenţe de lemn din lume, top realizat de wood-database.com.
Cel mai rezistent lemn din lume. Quebrancho este pe primul loc (Schinopsis spp.)
Potrivit wood-database.com, cel mai rezistent lemn din lume este Quebrancho, care se găseşte în regiunile tropicale din America de Sud. Din spaniolă s-ar traduce “ distrugător de topoare”.
Copacul are aproximativ 1 metru diametru şi 9-15 metri înălţime. Culoarea acestui lemn variază de la nuanţe de maroniu deschis până la maroniu roşiatic. Expus mult timp la lumină, se va închide puţin la culoare. Este un lemn mai dificil de lucrat, datorită densităţii sale şi se foloseşte cu preponderenţă în construcţii grele.
Este un lemn foarte tare şi rezistent chiar şi la atacul insectelor, fiind ideal pentru construcţii indiferent de condiţiile meteo.
Janka test: 4,570 lbf (pound force)
Cel mai rezistent lemn din lume. Lignum Vitae (Guaiacum officinale)
Pe locul al doilea se situează Lignum Vitae (Guaiacum officinale). Lemnul provine de la o specie de arbori în pericol de dispariţie şi este recunoscut ca unul dintre cele mai rezistente esenţe.
Arborele creşte în America Centrală şi America de Sud. Este foarte rezistent şi extrem de greu de prelucrat. Culoarea variază de la măsliniu la verde închis şi chiar negru. Este recomandat pentru utilizare în exterior şi de asemenea rezistent la atacul insectelor.
Janka test: 4,390 lbf (pound force)
Cel mai rezistent lemn din lume. Gidgee
Al treilea în clasamentul celor mai rezistente tipuri de lemn este Gidgee sau Acacia cambagei.
Este un arbore originar din Australia, de culoare foarte închisă, putând fi folosit şi ca înlocuitor pentru mahon. Este însă mult mai rezistent ca acesta din urmă.
Janka test: 4,270 lbf (pound force)
Cel mai rezistent lemn din lume. Snakewood (Brosimum guianensis)
Ceea ce face unic acest lemn, este modelul, textura sa, care seamănă cu pielea şarpelui, de aici provenindu-i şi numele popular.
Arborele creşte în nordul Americii de Sud, în zonele de coastă şi este destul de înalt, aproximativ 20-25 metri.
Lemnul este extrem de dens şi are un efect de tocire pronunţat asupra aparatelor de tăiat. De asemenea, tinde să fie destul de fragil şi se poate despica uşor în timp ce se lucrează.
Cantitatea limitată şi cererea mare fac ca acesta să formeze cele mai scumpe păduri de pe pământ!
Janka test: 3,800 lbf (pound force)
Cel mai rezistent lemn din lume. Verawood – locul 5
Lemnul Vera sau Bulnesia arborea este pe locul al cincilea ca rezistenţă şi este un lemn foarte căutat. Acest lemn are o culoare verde măsliniu, cu un model discret sub forma unor pene, cu un parfum distinct, parfum care persistă chiar şi după ce a fost prelucrat.
Verawood este raportat a fi foarte durabil pentru utilizare în exterior şi este rezistent la atacul insectelor.
Bulnesia arborea se găseşte în America Centrală şi de Sud.
Janka test: 3,710 lbf (pound force)
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.