Cercetătorii: copacii comunică printr-o reţea subterană [video]

În timp ce se dezvoltă, pădurea funcţionează precum o familie, care îşi împărtăşeşte înţelepciunea şi nutrienţii adunaţi de la o generaţie la alta, împărtăşind moştenirea acumulată mai departe, susţin cercetătorii.
P. P.
10.01.2015

alte articole

(wikipedia.org)
P. P.
10.01.2015

În timp ce se dezvoltă, pădurea funcţionează precum o familie, care îşi împărtăşeşte înţelepciunea şi nutrienţii adunaţi de la o generaţie la alta, transmiţând moştenirea acumulată mai departe, susţin cercetătorii.

Dar cum transmit copacii înţelepciunea şi nutrienţii mai departe ?

Doctorul Suzane Simard, profesor în cadrul Universităţii British Columbia, a studiat modul de comunicare subterană a copacilor. Din cercetările sale, s-a ajuns la concluzia că în solul pădurii există un ecosistem din fungi care asigură comunicaţia inter-specii.

Aceasta a explicat că ciupercile sunt capabile să comunice nevoia de nutrienţi de la un copac la altul. În acest sens, ciupercile pot fi asimilate unor neurotransmiţătoare din creier sau unui indicator care arată cât de mult mai ai până rămâi fără energie.

Ciupercile sunt capabile să determine dacă nevoia de carbon este mai mare în pădure şi cum poate fi aceasta transferată pentru a se crea un echilibru pe termen lung. Chiar dacă străbaţi distanţe vaste de pădure, este foarte probabil să găseşti ciuperci care acţionează precum nişte colectori şi distribuitori în procesul de fotosinteză.

Copacii care-ţi surprind vederea atunci când păşeşti pentru prima oară în pădure sunt de obicei ”copacii mamă”, cei mai mari copaci din pădure. Aceştia sunt baza centrală a comunicaţiilor şi pot fi conectaţi cu alte câteva mii de copaci.

Suzanne a explicat că modul în care pădurea este distrusă de industrializarea rapidă are tendinţa să blocheze regenerarea pădurilor. Prin acest proces omul a întrerupt transmiterea mult prea necesară de cunoştinţe şi nutrienţi către următoarea generaţie de copaci.

Dacă Suzanne are dreptate, atunci se cuvine să te întrebi care vor fi consecinţele comportamentului nesăbuit cât şi pagubele pe care acesta l-a provocat viitoarelor generaţii de păduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor