Cel mai mic copil prematur din lume reuşeşte să supravieţuiască

Un bebeluş care cântărea la naştere 268 de grame a rămas în Unitatea de Terapie Intensivă (UTI) din august anul trecut până în prezent, iar acum copilul se află deja acasă. Recordul anterior îl deţinea un micuţ din Germania care la naştere cântărea 274 de grame.
Bebeluşul prematur (screenshot tramite foto Takeshi Arimitsu/ Keio University in Tokyo)
Mioara Stoica
28.02.2019

Este un miracol să cântăreşti 268 de grame la naştere şi să supravieţuieşti. Ba chiar mai mult: dacă la naştere ai fost şi cel mai mic copil din lume, meritul este dublu. În prezent, bebeluşul care a fost externat miercuri, 27 februarie, cântăreşte 3.238 grame, astfel că această situaţie poate da multă speranţă altor bebeluşi născuţi prematur.

Bebeluşii prematuri sunt cei care se nasc înainte de 37 de săptămâni, copiii şi mai prematuri, înainte de 32 de săptămâni, şi copiii extrem de prematuri, ca în cazul acestui bebeluş, înainte de 28 de săptămâni.

Potrivit unui comunicat al spitalului de la Universitatea Keio din Tokyo, bebeluşul a fost extras prin cezariană de urgenţă în luna august, greutatea micuţului nefiind cea normală pentru o gestaţie de 24 de săptămâni. După cum arată comunicatul, bebeluşii care cântăresc mai puţin de 1.000 de grame tind să sufere de insuficienţă cardiacă, au dificultăţi de respiraţie, un risc crescut de infecţii grave, iar organele lor nu sunt dezvoltate.

„Vreau să se ştie că există copii care pot trăi, chiar dacă la naştere au o greutate mică“, a declarat, pentru The Japan Times, Takeshi Arimitsu, medicul care a tratat „copilul minune“. "Îl puteam ţine într-o mână. Dar, după ce medicii l-au tratat în Unitatea de Terapie Intensivă şi i-au supravegheat respiraţia, dezvoltarea şi nutriţia, au reuşit să-l stabilizeze, iar copilul a fost capabil să se alăpteze”, se specifică în comunicat.

 (screenshot tramite foto Takeshi Arimitsu/ Keio University in Tokyo)
(screenshot tramite foto Takeshi Arimitsu/ Keio University in Tokyo)

Recordul anterior l-a deţinut un nou născut de 274 de grame din Germania, în 2009, potrivit declaraţiei spitalului Universităţii de Keio care a citat datele de la University of Iowa’s (SUA) referitoare la nou-născuţi cu cea mai mică greutate la naştere din lume. Cea mai micuţă fetiţă s-a născut tot în Germania şi avea 252 de grame.

Potrivit siteului web Tiniest Babies Registry au existat în total 23 de nou-născuţi în lume care au supravieţuit acestei situaţii - prematuri şi cu o greutate foarte mică -, dintre care doar patru au fost băieţi.

Se estimează, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, că în fiecare an în lume se nasc prematur aproximativ 15 milioane de copii (înaintea celei de-a 37-a săptămâni de gestaţie). Iar acest număr este în creştere. Complicaţiile ivite din cauza faptului că s-au născut prematur - principala cauză a decesului la copiii sub cinci ani - au provocat aproximativ un milion de decese în 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor