Studiu: Cum reacţionează un bebeluş în prima oră de viaţă

. (Photos.com)
Mioara Stoica
04.03.2016

O echipă de cercetare suedeză a publicat cu ceva timp în urmă un studiu interesant în Acta Paediatrica, după ce a petrecut câteva luni urmărind cu atenţie prima oră de viaţă a 28 de copii nou-născuţi.

Cel mai interesant este faptul că în timpul acestor prime 70 de minute de viaţă nu au atins nou-născuţii, ci i-au lăsat aşezaţi pe pieptul mamelor lor observându-le doar reacţiile. Iată ce s-a întâmplat:

Minut 0: Bebeluşul lansează un strigăt puternic şi furios ajutându-şi plămânii să se trezească.

Minutul 2: După acest strigăt, bebeluşii petrec aproape un minut relaxaţi, în linişte, fără a face nicio mişcare, aşezaţi pe pieptul mamelor lor. Autorii studiului cred că această tăcere ar putea fi moştenirea care, cu mii de ani în urmă, servea pentru a ţine prădătorii departe.

Minut 2.5: Nou-născuţii încep să se trezească şi deschid ochii pentru prima dată. Încep să-şi mişte capul şi guriţa.

Minutul 8: Bebeluşii sunt deja destul de activi. Ţin ochii deschişi mai mult de cinci minute consecutiv. În acest timp încep să devină dornici să mănânce, observă faţa şi sânii mamei lor şi fac zgomote mici mişcându-şi pumnii spre guriţă.

Minutul 18: Aceste prime câteva minute de activitate instinctivă îi lasă pe micuţi într-adevăr epuizaţi. Prin urmare, este timpul să se odihnească.

Minutul 36: Cu bateriile reîncărcate, bebeluşii încep să se târască, ghidaţi de simţul mirosului, spre sânii mamelor lor. Este vorba despre aşa-numitul "reflex al suptului", care ajută copilul să înveţe să se hrănească în mod conştient.

Minutul 62: Bebeluşii s-au agăţat de sânul mamei lor şi sug. În acel moment sug doar cantităţi mici de colostru, un lichid gălbui secretat de glandele mamare ale femeilor cu câteva luni înainte şi după câteva zile de la naşterea copilului, până când se produce laptele; acesta este bogat în proteine ​​şi minerale, având o proporţie mică de lactoză. Aceste prime supturi stimulează sânii pentru a produce lapte şi, de asemenea, ajută uterul mamei să se contracte şi să revină la dimensiunea pre-sarcină. În plus, această primă hrănire este cheia pentru alăptarea cu succes a bebeluşului.

Minutul 70: După toată această muncă şi după prima masă consumată, bebeluşul se întoarce la culcare pentru o bine-meritată odihnă.


Aşa funcţionează, potrivit studiului ştiinţific publicat de aceşti cercetători suedezi, primele momente din viaţa unui copil. În mod logic, aceste comportamente sunt doar date obţinute în acest studiu, după observarea a 28 de sugari, dar poate varia în funcţie de fiecare copil, deoarece comportamentul nu este acelaşi în toate cazurile. Doar instinctul nu lasă multă marjă de manevră. Acest tip de analiză serveşte în special pentru a ghida medicii şi părinţii în ceea ce priveşte modul în care acţionează un copil nou-născut. Dar un lucru este sigur în acest studiu, dacă există ceva care nu dă greş niciodată, acesta este instinctul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor