Cel mai mare creditor al Rusiei, Sberbank, deschide un front în Germania

Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, se va concentra pe creşterea organică a operaţiunilor din estul şi centrul Europei şi va deschide un nou serviciu de banking online în Germania, conform directorului Sberbank Europa.
(MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)
P. P.
17.06.2014

Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, se va concentra pe creşterea organică a operaţiunilor din estul şi centrul Europei şi va deschide un nou serviciu de banking online în Germania, conform directorului Sberbank Europa.

Creditorul rus încă analizează reţeaua din estul Europei pe care a cumpărat-o în urmă cu doi ani de la Volksbanken AG din Austria, a declarat directorul executiv al Sberbank Europa, Mark Arnold, astfel încât achiziţiile din Europa Centrală şi de Est (CEE) nu sunt o prioritate.

Dar va deschide o operaţiune bancară directă în Germania, în al treilea trimestru al acestui an, ţintind să concureze cu piaţa germană deja saturată de ofertă. Băncile germane îşi oferă de obicei serviciile prin mediul online sau telefonic.

Germania este o piaţă mare, şi noi vom testa apa din spaţiul banking-ului direct”, a spus acesta.

Noua bancă va funcţiona separat de Denizbank, un creditor direct Austro-turc deţinut de către Sberbank, ce operează în Germania. Unitatea austriacă a băncii numărul doi din Rusia - VTB - precum şi unitatea ING-DiBA a ING şi BNP sunt, de asemenea jucători importanţi pe această piaţă.

Europa Sberbank a obţinut un profit de 5,6 de milioane de euro în 2013 (7,6 milioane USD), o fracţiune din profitul total de 2,1 miliarde USD obţinut de banca mamă controlată de stat în acelaşi an, însă afacerile rămân o platformă pentru creştere în timp ce grupul se diversifică în afara Rusiei.

Afacerile sale din Ucraina aveau active de 208 milioane de euro – mai puţin de 2% din totalul grupului european – şi 38 de sucursale, majoritatea în vestul ţării.

Asemănător celorlalte bănci, a observat o scădere a depozitelor în acest an însă acestea au început să crească din nou în ultimele două luni, adăugând că cea mai mare lovitură primită în Ucraina a fost devalorizarea monedei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor