Ministrul de Externe al Ucrainei - insultă la adresa lui Putin. Moscova bombăne

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Ucraineni l-au apelat pe Vladimir Putin în multe feluri, numindu-l nazist, dictator sau pur si simplu un om teribil de rău. Însă nimic nu a provocat un scandal atât de uriaş precum epitetul golănesc utilizat de şeful diplomaţiei ucrainene cu care l-a descris pe preşedintele rus în timpul unui moment neoficial, sâmbătă seară.

Duminică, parlamentarii ruşi au cerut demiterea ministrului interimar de Externe, Andrii Deşciţia, deoarece a folosit injurii la adresa lui Putin. Deşciţia a folosit insulta într-un cadru neoficial în timp ce încerca să calmeze o mulţime de protestatari care atacau ambasada rusă din Kiev.

Protestul aproape că se transformase într-o revoltă după ce sute de persoane au început să-şi descarce furia cauzată de moartea celor 49 de soldaţi ucraineni. Paramilitarii ruşi, înarmaţi cu armament furnizat de Rusia, au doborât un avion de transport al armatei ucrainene, omorând toţi pasagerii.

Toate ferestrele ambasadei ruse, au fost sparte după ce protestatarii au aruncat cu ouă, cărămizi, mingii şi bucăţi rupte din autovehiculele diplomaţilor.

Deşciţia le-a cerut să înceteze violenţele. Acesta a precizat că Ucraina are obligaţia de a apăra ambasadele şi a subliniat că nu cere mulţimii să înceteze protestele, ci numai să fie paşnică.

”Sunt aici să fiu cu voi şi să spun: Rusia ieşi din Ucraina”, a spus diplomatul. Apoi, acesta a rotit cuvintele care au cauzat incidentul internaţional: ”Putin este un d..head, da”.

Remarca acestuia a atras încurajările protestatarilor din apropiere şi i-a determinat pe mulţi dintre ei să înceapă să cânte. Un material video cu remarca ministrului a fost publicată rapid pe Youtube. Ca să se asigure că va calma incidentul, Deşciţia s-a arătat familiar cu muzica pop ucraineană.

Câteva coroane funerare lăsate la intrarea ambasadei ruse, duminică, erau decorate cu panglici care conţineau această frază.

Geoffrey Pyatt, ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, i-a luat apărarea lui Deşciţia pe Twitter, aclamându-l pentru că a ”încercat să calmeze o situaţie periculoasă. Un diplomat iscusit şi aprecieri pentru Ucraina”.

Deşciţia, pe un ton deloc supărat, a spus, în timpul unui interviu pentru Echo of Moscow, că a acţionat într-o ”situaţie de urgenţă” în care ”principalul obiectiv era calmarea oamenilor”.

Moscova a explodat la auzul afrontului. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi-a manifestat nemulţumirea în timpul conversaţiilor cu miniştrii de externe din Germania şi Franţa.

Vorbind duminică la telefon cu ministrul francez de Externe Laurent Fabius, Lavrov s-a declarat ”indignat faţă de pasivitatea autorităţilor de la Kiev, care au permis o asemenea acţiune scandaloasă în faţa ambasadei ruse din capitala ucraineană”, a comunicat ministrul.

Leonid Slutsky, lider în parlamentul rus, a declarat că Deşciţia a încălcat acordurile internaţionale cu privire la conduita diplomatică.

”Când şeful diplomaţiei Ucrainei toarnă obscenităţi la adresa preşedintelui rus, în contextul unei acţiuni ilegale care este practic un atac agresiv asupra Ambasadei Ruse... acesta este climaxul a ceea ce eu aş numi anti-diplomaţie”, a declarat Slutsky.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe