Cel mai mare conglomerat al Chinei în pragul falimentului

Dolari americani şi yuani chinezi.
Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)

Cel mai mare conglomerat al Chinei, HNA, a fost exclus de pe pieţele de acţiuni şi de obligaţiuni, deoarece creditorii sunt îngrijoraţi în privinţa datoriei sale imense, forţând compania să ofere o parte a participaţiilor sale drept garanţie pentru creditele pe termen scurt, potrivit unui raport publicat luna trecută de Wall Street Journal. Şi totuşi, chiar dacă a recurs la împrumutul de acţiuni şi încheierea de contracte de finanţare derivate misterioase pentru a acoperi plăţile datoriei sale, conglomeratul a aflat în scurt timp că liniile tradiţionale de finanţare dispareau sau devin prea costisitoare.

Unităţile de afaceri ale HNA au suferit retrogradări suplimentare ale ratingului creditului şi au fost forţate să anuleze emisiuni de obligaţiuni. De exemplu, Hainan Airlines a anulat o emisie de obligaţiuni perpetue în valoare de 1 miliard de yuani (151 milioane de dolari) pentru a rambursa datoriile cu scadenţă; HNA Investment Group (hoteluri şi imobiliare) a anulat o emisie în valoare de 5,22 miliarde de yuani (790 milioane de dolari); iar S&P a redus la “B-” ratingul pentru creditele pe termen lung ale Swissport Group Sarl, adică la şase nivele sub gradul pentru investiţii, invocând temeri privind HNA.

Într-un articol scris despre acest conglomerat, site-ul Zero Hedge a susţinut că, deşi aproape tot ceea ce citim despre HNA este “dubios”, un lucru este sigur: poziţia financiară a HNA este departe de a fi “stabilă”, după cum susţine compania. Într-adevăr, toate dovezile indică faptul că acest conglomerat devine şi mai instabil, deşi situaţia în care se află este şi mai greu de analizat din cauza opacităţii extreme legate de proprietarii acesteia.

Acest lucru a fost confirmat de banca chineză Citic Bank, care a afirmat că o unitate a HNA Group întâmpină dificultăţi în privinţa rambursării unora dintre datoriile sale pe termen scurt, afirmaţia fiind făcută la circa o săptămână după ce HNA a declarat că nu va intra în default în anul următor. HNA Aviation Group a avut probleme în a plăti acceptele bancare – instrumente financiare care ajung la maturitate pe termen scurt, iar Citic Bank lucrează cu HNA Group pentru a încerca să rezolve situaţia, a afirmat creditorul chinez într-o declaraţie trimisă către Bloomberg News. Grupul a avut câteva obligaţiuni şi credite de la mai multe bănci care au ajuns la scadenţă cam în aceeaşi perioadă de timp, generând o “problemă temporară privind lichiditatea”, a mai susţinut Citic Bank.

Toate acestea au avut loc după ce rapoarte anterioare au susţinut că Bank of America, şi apoi HSBC, şi-au sfătuit bancherii să pună capăt tranzacţiilor cu HNA şi să lanseze noi afaceri din cauza “nivelului datoriilor şi a structurii de proprietate” a conglomeratului.

Câteva zile mai târziu, cu memoria încă proaspătă privind dramatica prăbuşire din 2016 a acţiunilor Deutsche Bank – situaţie generată de decizia Departamentului de Justiţie al SUA de a aplica creditorului german o amendă de 14 miliarde de dolari – HNA şi-a asigurat acţionarii că este un “investitor pe termen lung” în cea mai mare bancă a Germaniei. Deşi HNA a adoptat măsuri pentru a se proteja împotriva unei scăderi masive a valorii acţiunilor Deutsche Bank, un regres substanţial al evaluării companiei ar putea fi elementul care împinge conglomeratul înspre faliment şi care ar putea declanşa “momentul Minsky” al Chinei. HNA deţine acţiuni Deutsche Bank în valoare de 4 miliarde de dolari. De asemenea, s-ar putea declanşa o altă panică legată de lichidarea acţiunilor Deutsche Bank dacă alţi acţionari realizează că HNA urmăreşte să vândă acţiunile sale deţinute în instituţia germană.

Ţinând cont de toate acestea (şi există mult mai multe aspecte de analizat), revenim în prezent, când criza care înconjoară HNA Group s-a adâncit după ce s-a aflat că abilitatea gigantului chinez de a-şi rambursa datoriile se va confrunta cu un potenţial deficit de cel puţin 15 miliarde de yuani (2,5 miliarde de dolari) în primul trimestru al acestui an, precizează Bloomberg.

Pe fondul continuării emiterii de către HNA a unor avertismente financiare în linişte şi în spatele scenei, conglomeratul a avertizat creditorii majori cu privire la situaţia sa financiară în cadrul unei întâlniri care a avut loc în Hainan săptămâna trecută. HNA a adăugat, totuşi, că presiunea respectivă probabil se va reduce în cel de-al doilea trimestru pe măsură ce grupul accelerează procesul de vânzare a unora dintre activele sale, au precizat surse pentru Bloomberg.

În timp ce ştirile recente ilustrează amploarea provocărilor cu care se confruntă HNA în ceea ce priveşte lichiditatea precum şi urgenţa din spatele acesteia, după ce conglomeratul a cheltuit zeci de miliarde de dolari pe investiţii alimentate de datorii pentru a transforma o companie aeriană puţin cunoscută într-una dintre cele mai mari afaceri din China, amploarea deficitului finanţărilor va adânci probabil temerile privind viabilitatea grupului, care deţine acţiuni peste tot, de la Deutsche Bank până la Hilton Worldwide Holdings, în condiţiile în care conglomeratul va fi analizat şi evaluat de investitori şi agenţii de reglementare.

Între timp, temerile privind o criză sistemică se amplifică: după cum avertizează Bloomberg, HNA a devenit masivă. Compania a avut active în valoare de 190 miliarde de dolari – mai mult decât American Express începând cu iunie 2017 – a deţinut participaţii în valoare de aproximativ 30 miliarde de dolari şi a deţinut proprietăţi imobiliare în întreaga lume în valoare de 14 miliarde de dolari.

Dar recent, compania a ieşit în evidenţă în principal pentru datoriile sale, în condiţiile în care temerile legate de capacitatea acesteia de a rambursa credite şi obligaţiuni a crescut costurile pentru accesarea de noi credite.

HNA a intrat acum în insolvenţă din cauză că veniturile sale nu pot acoperi nici măcar cheltuielile cu dobânzile care, conform datelor colectate de Bloomberg, au crescut la nivele mai mari decât ale oricărei alte companii nefinanciare chineze. Din acest motiv HNA este acum o ameninţare sistemică pentru întreaga economie chineză.

Ideea este că HNA are o datorie de aproximativ 65 miliarde de yuani care ajunge la scadenţă în primul trimestru al acestui an, şi se confruntă cu un deficit de 15 miliarde de yuani pentru a acoperi doar obligaţiile din acest trimestru.

Cu alte cuvinte, dacă HNA eşuează – şi guvernul comunist chinez nu intervine să salveze compania – atunci piesele chineze de domino vor începe să cadă. Datoria generală a HNA este de aproximativ un trilion de yuani, iar Banca Chineză de Dezvoltare este cel mai mare creditor al grupului. Adică cu 56% mai mult decât datoria pe termen lung şi scurt în valoare de 637,5 miliarde de yuani pe care a declarat compania că o are în noiembrie 2017.