Socialismul care omoară: salariul minim al Venezuelei ajunge sub un dolar pe zi
alte articole
Salariul minim lunar al Venezuelei a scăzut sub un dolar pe lună, în contextul celei mai grave crize economice şi umanitare din istoria ţării.
Potrivit site-ului DolarToday, care urmăreşte valoarea reală a monedei venezuelene - bolivarul - faţă de dolarul american, salariul minim pe economie - de 248.000 de bolivari - valorează acum doar 0,95 USD, echivalentul unei retribuţii şocante de 0,59 cenţi (0,0059 USD) pe oră.
Prăbuşirea, halucinantă, survine în ciuda măsurilor luate de dictatorul socialist Nicolas Maduro, care a crescut de mai multe ori salariul minim al ţării în ultimii ani.
Ultima majorare salarială a lui Maduro a fost implementată la începutul lunii ianuarie, când liderul venezuelean a anunţat o "veste bună cu privire la protecţia şi stabilitatea tuturor lucrătorilor", ridicând salariul minim cu 40%, până la aproximativ doi dolari pe lună, ocazie cu care moştenitorul lui Hugo Chavez nu a pierdut ocazia să caute inamici externi pentru dezastrul economic al ţării sale - lansând o nouă tiradă împotriva SUA, conform Zerohedge.
Inevitabil, toate creşterile salariilor minime conduc, în mod natural, la creşterea inflaţiei, ceea ce înseamnă că acestea au de fapt un efect invers decât cel scontat - şi anume diminuează efectiv venitul lunar al oamenilor, deoarece moneda devine practic lipsită de valoare.
De-a lungul anilor, bugetele sociale halucinante acordate de fostul preşedinte venezuelean - marxistul Hugo Chavez - şi gestionarea necorespunzătoare a economiei de către succesorul său, şoferul de autobuz Nicolas Maduro, fac acum ca Venezuela să aibă cele mai mari rate ale inflaţiei din întreaga lume - Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimând că rata va ajunge la 13.000 de procente în 2018.
La toate acestea se adaugă problemele practice. Eliberarea, de către guvern, a bancnotelor dă valoare ridicată, destinate să uşureze problema transporturilor de valori mari, s-a dovedit a fi un eşec. Cea mai mare bancnotă - de 100.000 de bolivari - este acum în valoare de 38 de cenţi.
De asemenea, este imposibil să scoţi mai mult de un dolar din conturile bancare.
Evident, piaţa neagră şi contrabanda cu produse alimentare, sunt în plină floare, asemenea crimei organizate.
Ca urmare a acestui dezastru economic şi social, Venezuela se confruntă acum cu o criză umanitară de niveluri fără precedent, milioane de oameni suferă lipsa bunurilor de bază, cum ar fi produsele alimentare, medicamentele şi produsele sanitare.
Problemele economice ale Venezuelei se extind dincolo de hiperinflaţie - ţara intrând în incapacitate de plată a împrumuturilor totalizând 200 de miliarde de dolari contractate în principal de la China şi Rusia, în timp ce regimul cvasi-dictatorial al lui Maduro se confruntă şi cu sancţiuni economice impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană ca răspuns la abuzurile şi încălcările în materie de drepturi ale omului, pe care regimul le-a comis pentru a-şi asigura existenţa.
Marţi, Maduro a cerut alegeri prezidenţiale anticipate, susţinând că "imperialismul şi dreapta au făcut planuri de acaparare a economiei", încercând să găsească ţapi ispăşitori în exterior, declarând că "Donald Trump nu este şeful Venezuelei."
Totuşi, din cauza popularităţii încă mari de care se bucură Maduro şi partidul său socialist - dar şi a practicilor curente de măsluire a alegerilor în Venezuela comunistă, analiştii cred că alegerile vor fi falsificate.