Cel mai aglomerat tronson de cale ferată din R. Moldova va fi reabilitat din resursele oferite de BERD, BEI şi UE

Cale ferată
Cale ferată (Sean Gallup / Getty Images)

Parlamentul de la Chişinău informează că va fi reabilitat tronsonul de cale ferată Bender-Căuşeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiuleşti, cel mai aglomerat tronson de cale ferată din ţară care asigură tranzitul de mărfuri din România, Ucraina şi Federaţia Rusă.

Proiectul de modernizare a acestuia va fi realizat din resursele oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Uniunea Europeană.

Parlamentul moldovean a aprobat vineri, 3 decembrie, în prima lectură, proiectul de ratificare a amendamentului la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi BERD pentru realizarea proiectului de achiziţionare a locomotivelor şi restructurarea infrastructurii feroviare.

Amendamentul prevede majorarea componentei pentru reabilitarea infrastructurii feroviare de la 27,5 milioane de euro până la 51 milioane de euro. Investiţiile respective sunt importante pentru perspectivele de redresare a situaţiei la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” („CFM”) şi în domeniul transportului feroviar în ansamblu, se notează în argumentarea proiectului.

Tot vineri, deputaţii au aprobat, în prima lectură, proiectul de ratificare a unui alt amendament la Acordul de împrumut cu BERD, care prevede dotarea „CFM” cu noi locomotive pentru transport marfă.

În conformitate cu acest amendament de ordin tehnic, în textul acordului sunt substituite locomotivele multifuncţionale destinate tracţiunii vagoanelor de pasageri şi a vagoanelor marfare cu cele pentru tracţiunea vagoanelor marfare.

„Locomotivele pentru transport marfă sunt mai puternice şi oferă posibilitatea de a trage garnituri mai lungi şi mai grele decât cele multifuncţionale. De asemenea, termenul de exploatare a acestora este mai mare de două ori”, a menţionat Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Acordul de împrumut dintre Moldova şi BERD în vederea realizării proiectului de achiziţie a locomotivelor şi de restructurare a infrastructurii feroviare a fost semnat la 14 noiembrie 2014. Valoarea acestuia constituie 52,5 milioane de euro, inclusiv tranşa I (25 milioane de euro pentru achiziţia locomotivelor) şi tranşa II (27,5 milioane de euro destinate reabilitării infrastructurii feroviare). Împrumutul a fost acordat pe un termen de 15 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe