Cei mai bogaţi oameni din lume ar putea cu uşurinţă pune capăt sărăciei, susţine Oxfam
alte articole
Agenţia umanitară internaţională Oxfam International a declarat că 100 cei mai bogaţi oameni din lume ar putea uşor pune capăt sărăciei cu câştigurile lor din 2012, potrivit unui raport recent.
Cei mai bogaţi oameni din lume au câştigat 240 de miliarde de euro anul trecut - o cifră despre care Oxfam, o coaliţie internaţională formată din 17 organizaţii care lucrează în 90 de ţări şi care se concentrează asupra inegalităţii şi sărăciei, a declarat că ar putea pune de patru ori capăt sărăciei.
"Toată lumea recunoaşte acum că bogăţia extremă în creştere rapidă şi inegalitatea sunt dăunătoare pentru progresul uman, şi că trebuie făcut ceva", a declarat Oxfam, citând un raport al Forumului Economic Mondial, conform căruia inegalitatea veniturilor este unul dintre riscurile globale ale anului 2013.
Acesta a adăugat într-un comunicat de presă: "cei mai bogaţi, care reprezintă unu la sută, şi-au crescut veniturile cu 60 la sută în ultimii 20 de ani, accelerând criza financiară, mai degrabă decât încetinind procesul."
În 14 din cele mai bogate 19 naţiuni dezvoltate din Grupului celor 20, inegalitatea a crescut din 1990, a afirmat grupul umanitar, spunând că creşterea economică a adus foarte rar beneficii pentru oamenii săraci. Miniştrii de finanţe G-20 s-au întâlnit săptămâna trecută în Mexico City.
Oxfam a avertizat că "bogăţia şi veniturile extreme nu sunt doar lipsite de etică, ci sunt şi ineficiente din punct de vedere economic, corosive din punct de vedere politic, dezbinătoare din punct de vedere social şi distructive din punct de vedere ecologic."
Creşterea economică a fost de multe ori pe primul loc în mintea multor oficiali guvernamentali şi factori de decizie, în timp ce interesele oamenilor săraci au ocupat locul al doilea rând, susţine raportul.
Inegalitatea din China, Rusia, Africa de Sud şi Japonia a crescut cel mai mult din 1990, în comparaţie cu alţi membri ai G-20, a declarat Oxfam. Coreea de Sud este singura naţiune bogată din G-20 pentru care inegalitatea s-a redus în ultimele două decenii. Brazilia, Mexic şi Argentina fac parte din ţările în curs de dezvoltare din cadrul G-20 şi au înregistrat progrese notabile.
"Nu mai putem pretinde că sporirea bogăţiei câtorva persoane va aduce în mod inevitabil beneficii pentru mai multe persoane – de multe ori reversul afirmaţiei este adevărat", a afirmat Jeremy Hobbs, şeful Oxfam, într-o declaraţie. "Concentrarea resurselor în mâinile celor mai bogaţi 1 la sută deprimă activitatea economică şi îngreunează viaţa celorlalţi, în special părţile inferioare ale scării economice."
"Într-o lume în care chiar şi resursele de bază, cum ar fi solul şi apa, sunt tot mai rare, nu ne putem permite să concentrăm active importante în mâinile câtorva şi să îi lăsăm pe cei mulţi să se lupte pentru ceea ce a mai rămas", a continuat el.
Vorbind despre impactul asupra mediului, Hobbs a spus că cei mai bogaţi 1 la sută din oameni folosesc de 10.000 de ori mai mult carbon decât un rezident obişnuit din Statele Unite.
"De la paradisuri fiscale la o legislaţie defectuoasă privind munca, cei mai bogaţi oameni beneficiază de un sistem economic global creat în favoarea lor", a spus Hobbs. "Este timpul ca liderii noştri să schimbe sistemul, astfel încât acesta să funcţioneze mai degrabă în interesul întregii umanităţi decât al unei elite globale."
Oxfam estimează că paradisurile fiscale deţin circa 32 de trilioane de dolari - o treime din toată bogăţia la nivel mondial. Închiderea lor ar aduce venituri fiscale suplimentare de 189 de miliarde de dolari.