Cei care refuză vaccinarea obligatorie a copiilor ar putea fi sancţionaţi. Bănicioiu încearcă să liniştească apele
alte articole
Părinţii şi personalul medical care refuză vaccinarea obligatorie a copiilor, ar putea fi sancţionaţi, potrivit unui nou proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătăţii.
"Am primit proiectul făcut de specialişti. Sunt de acord că trebuie făcută o lege care să prevadă aceste lucruri pentru că altfel rămâne la latitudinea nimănui şi se desfăşoară haotic. Forma actuală nu este departe de ce există în alte ţări din UE. Nu prevede sancţiuni pentru familii, dar fiind un proiect, poate fi îmbunătăţit, iar eu sunt dispus să accept toate comentariile pertinente. El va fi dezbătut şi în Parlament. Intenţia noastră este de a reglementa această situaţie, de a nu mai avea discontinuităţi în asigurarea cu vaccin. Eu consider necesară adoptarea unui astfel de proiect într-o formă acceptată de Parlament", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru B1 TV.
Referitor la propunerea ca acei copii care nu au fost vaccinaţi să nu fie primiţi la şcoală, Bănicioiu a precizat că "specialiştii spun că dacă există riscul de a-i îmbolnăvi pe ceilalţi, trebuie luate nişte măsuri".
"Fiind la stadiul de proiect, se poate discuta orice fel de propunere. Intenţia este de a face ceva similar cu ce este în Europa şi de a face ceva funcţional. Nu vrea nimeni să încalce niciun drept şi nu vrem să defavorizăm pe cineva. Ne gândim la drepturile tuturor, în primul rând, dreptul la sănătate publică. Fac un apel la jurnalişti şi la toţi să trateze cu calm această iniţiativă legislativă, să aibă încredere în specialişti şi în noi, pentru că vom ţine cont de toate părerile", a adăugat ministrul Sănătăţii.
Potrivit publicaţiei citate, Bănicioiu a estimat că acest proiect ar putea fi dezbătut şi adoptat până la finalul acestei sesiuni legislative şi ar putea intra în vigoare la şase luni de la promulgarea de către preşedinte.
Din proiectul de lege elaborat de Ministerul Sănătăţii reiese că vor deveni obligatorii nouă vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei şi contra formelor grave de tuberculoză.
În vederea realizării vaccinurilor obligatorii, părinţii trebuie informaţi, iar acordul este prezumat în lipsa unei cereri care să susţină contrariul. În timp ce părinţii pot răspunde chiar şi penal pentru refuzul vaccinării copiilor lor, instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării vor fi nevoite să plătească amenzi de până la 10.000 de lei.