Statul îşi anunţă implicarea în salvarea Institutului Cantacuzino

Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino
Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.06.2015

Aflat în pragul colapsului financiar, Institutul Cantacuzino primeşte, finalmente, ajutorul statului. Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, Cantacuzino va primi statut de instituţie publică de interes naţional şi un buget de 10 milioane de euro, bani care vor acoperi datoriile către stat şi furnizorii privaţi precum şi cheltuielile de funcţionare până la sfârşitul anului 2015, urmând ca din anul 2016 Institutul să intre pe buget normal acordat unei instituţii publice, relatează Hotnews.

Potrivit lui Cîmpeanu, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri, 24 iunie - n.red. se află Ordonanţa de Urgenţă pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino şi, de asemenea, o Hotărâre de Guvern de reorganizare a Institutului.

Ministrul a mai precizat că după ce activitatea Institutului va fi repusă în normalitate şi se vor obţine avizele necesare, va urma etapa de susţinere a activităţii de producţie.

"Pentru moment, la Institutul Cantacuzino se vor derula cercetări şi testări pe loturi pilot. În măsura aşteptată de toată lumea, de altfel, în care aceste cercetări vor fi validate prin obţinerea de autorizaţii, se va trece la etapa a II-a, etapa de producţie. Dar este o etapa ulteriorară", a explicat Sorin Cîmpeanu.

Reamintim că anterior deciziei anunţate astăzi de Cîmpeanu, salariaţii institutului şi studenţii de la Medicină au ieşit în repetate rânduri în stradă, pentru a protesta faţă de lipsa de implicare a statului în salvarea insituţiei. Cu drepturi salariale neplătite timp de luni de zile, cu conturile instituţiei poprite, angajaţii de la Cantacuzino, cândva o mândrie naţională, au cerut ca insituţia să fie tratată aşa cum merită, respectiv ca una de maximă importanţă pentru siguranţa naţională.

Ulterior protestelor, în aprilie 2015, Ministerul Educaţiei sub a cărui coordonare instituţia se află încă din 2014, a propus conducerii Universităţii de Medicina din Bucureşti să preia Institutul Cantacuzino. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, a declarat atunci pentru hotnews.ro că Senatul universitar a decis ca institutul să fie întâi refăcut, pentru că Universitatea nu îşi permite acest lucru.

La momentul respectiv, Cantacuzino avea datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajaţi din cei 1.600 câţi erau în 1989, niciun vaccin pe linia de fabricaţie şi conturile poprite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor