CEDO ordonă Rusiei să plătească despăgubiri unui activist al opoziţiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut Rusiei să plătească despăgubiri unui activist al opoziţiei arestat în timpul unui protest desfăşurat în 2012 la Moscova, protest care a marcat punctul culminant al unui val de demonstraţii împotriva realegerii preşedintelui Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Într-o decizie publicată pe website-ul său marţi, curtea a ordonat Rusiei să îi plătească lui Evgheni Frumkin despăgubiri în valoare de 25.000 de euro şi alte 7.000 de euro pentru cheltuieli de judecată. Frumkin a fost întemniţat timp de 15 zile datorită participării la o demonstraţie în Piaţa Bolotnaia, în ajunul numirii lui Putin în funcţia de preşedinte al ţării. Manifestanţii au declarat că procesul electoral a fost manipulat.

Curtea de la Strasbourg a decis că măsurile luate împotriva lui Frumkin au fost mult exagerate faţă de obiectivul urmărit.

Putin, care menţine un control strâns asupra mass mediei, rămâne de departe cel mai popular politician al Rusiei şi este foarte probabil să candideze pentru realegere în 2018. Protestele din 2012, concentrate în Moscova şi St. Petersburg, s-au stins ulterior, conform Reuters.

Nu a fost clar dacă Rusia intenţionează să plătească daune lui Frumkin sau să se conformeze unei decizii anterioare în privinţa protestului. Ministerul rus al Justiţiei nu a fost disponibil pentru comentarii.

La protestul din Bolotnaia, aproximativ 400 de persoane au fost arestate şi alte câteva zeci au fost rănite în timpul confruntărilor dintre poliţişti şi manifestanţi, ambele părţi acuzându-se reciproc de provocarea violenţelor.

Obstrucţionarea traficului, exact ce spunea Iliescu despre demonstranţii din Piaţa Universităţii

Mai mulţi manifestanţi au fost condamnaţi la câţiva ani de închisoare pentru presupusa lor implicare în organizarea violenţelor, printre aceştia aflându-se şi Serghei Udalţov, un cunoscut lider al opoziţiei ruse.

Cazul lui Frumkin este unul dintre acele câteva cazuri deschise la Strasbourg legate de protestul din 2012.

În plus, decizia de marţi are loc după o altă decizie, luată în septembrie 2015, care a ordonat Rusiei să plătească daune în valoare de 7.000 de euro altor trei manifestanţi pentru încălcarea drepturilor lor.

CEDO a susţinut în decizia sa de marţi că autorităţile responsabile au eşuat să comunice organizatorilor protestului schimbarea planurilor de supraveghere.

“Autorităţile nu s-au conformat nici măcar celor mai elementare îndatoriri, precum aceea de a comunica cu liderii adunării. [Comunicarea] a fost o parte esenţială a obligaţiei lor de a asigura desfăşurarea paşnică a adunării”, conform deciziei.

Frumkin a fost trimis la închisoare pentru obstrucţionarea traficului şi nerespectarea ordinelor poliţiei de a se opri. Explicaţia sa – aceea că el nu a părăsit destul de repede locul de desfăşurare a evenimentului datorită confuziei generale – nu a fost contestată sau exclusă, a declarat CEDO.

În contextul nemulţumirilor Moscovei faţă de frecventele decizii ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului împotriva Rusiei, preşedintele Putin a semnat o lege în decembrie 2015 prin care a împuternicit Curtea Constituţională să hotărască dacă deciziile de la Strasbourg ar trebui sau nu ar trebui să fie implementate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe