CEDO condamnă din nou R. Moldova pentru detenţie ilegală
alte articole
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marţi, 15 mai Republica Moldova pentru detenţia ilegală a reclamantului Iurie Paşa, precum şi îngrădirea accesului acestuia la materialele din dosar, statul fiind obligat să achite prejudicii de 5.650 Euro.
Iurie Paşa s-a plâns Curţii că fiind reţinut la 5 februarie 2011 sub acuzaţia de trafic de fiinţe umane, după expirarea a 72 de ore, dar şi în perioada 6-16 martie 2011, a fost deţinut ilegal fără un mandat de arest.
Reclamantul s-a mai plâns de refuzul instanţei moldoveneşti de a-i prezenta copia materialelor cauzei prezentate de procuror pe care s-a bazat demersul privind arestarea sa şi lipsa unui remediu eficient.
Potrivit Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, Curtea a constatat violarea Convenţiei considerând detenţia reclamantului în perioada 6-16 martie 2011 ca fiind contrară legislaţiei în vigoare, concluzie adoptată şi de instanţele naţionale însă în pofida constatării că detenţia reclamantului a fost ilegală, acestuia nu i-au fost oferite compensaţii de către instanţele R. Moldova, astfel că el şi-a păstrat calitatea de victimă.
CEDO a mai constatat violarea Convenţiei, notând că instanţa care a dispus arestarea reclamantului nu a oferit acces lui Iurie Paşa la materialele prezentate de procuror, iar Curtea de Apel nu a răspuns la plângerea reclamantului în această privinţă. Nu au fost aduse motive pentru ascunderea informaţiei şi corespunzător Paşa a fost în imposibilitate de a contesta în mod corespunzător motivele aduse în favoarea detenţiei sale, în speţă nefiind respectat principiul egalităţii armelor.
Curtea a acordat reclamantului 5.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 650 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.