Ce trebuie să conţină un CV
alte articole
Dacă sunteţi în căutarea unui loc de muncă, trebuie să ştiţi că redactarea cu atenţie a unui curriculum vitae (CV) vă poate plasa în fruntea candidaţilor cu şanse la obţinerea job-ului dorit. Pentru început, CV-ul este singurul element care poate face legătura între dvs. şi potenţialul angajator. Aşadar, cu cât vă “vindeţi” mai bine imaginea prin intermediul CV-ului, cu atât creşte şansa dvs. de angajare. Fără să vă creaţi o imagine de impact, şansa de a ajunge în primele poziţii pentru angajator, este extrem de scăzută. Potrivit specialiştilor, la interviu nu reuşeşte cel mai bun, ci întotdeauna cel care îşi vinde cel mai bine imaginea! Deci, ce trebuie să conţină un CV?
Iată care sunt elementele care fac diferenţa:
1. Alegeţi un format consacrat. De exemplu, CV-ul european. Dacă formatul este consacrat, atenţia se poate concentra mai uşor asupra informaţiilor importante, decât dacă formatul este atipic şi îngreunează citirea şi desprinderea informaţiilor relevante.
2. CV-ul trebuie să fie cât mai simplu. Angajatorii vor CV-uri care să fie cât mai clare, în special în ceea ce priveşte secţiunile: "Experienţă profesională" şi "Aptitudini necesare jobului".
Asiguraţi-vă că din CV reiese foarte clar că aveţi experienţa şi cunoştinţele profesionale necesare jobului la care vreţi să aplicaţi şi evitaţi expresiile pretenţioase în descrierea acestora. Vă puteţi inspira din descrierea jobului la care aplicaţi pentru a realiza CV-ul, conform cerinţelor acestuia.
3. Prezentaţi atuuri. Un detaliu de impact pentru un CV de succes este şi prezentarea atuurilor dvs. Ele pun sub lumina reflectoarelor punctele forte, experienţa şi realizările dumneavoastră.
Din CV trebuie să reiasă şi ce beneficii puteţi aduce companiei, nu doar aptitudinile şi caracteristicile dvs. De cele mai multe ori, performanţele anterioare reprezintă indicatori ai viitoarelor performanţe, aşa că menţionaţi în CV principalele realizări în cadrul locurilor de muncă anterioare, cu date şi exemple cantitative (aţi crescut vânzările cu 100%, aţi îmbunătăţit un proces sau un produs etc., iar dacă sunteţi proaspăt absolvent, proiectele la care aţi luat parte ). Gândiţi-vă pentru câteva minute la situaţiile în care v-aţi depăşit atribuţiile, pentru a rezolva anumite probleme, amintiţi-vă realizările profesionale, deoarece CV trebuie să vă reflecte valoarea şi să convingă angajatorul că sunteţi cel mai bun pentru jobul respectiv.
4. Completaţi-l îngrijit, fără greşeli de scriere.
5. Faceţi o organizare bună a CV-ului (rubrici, subrubrici, ordinea listărilor, etc.).
6. Adaptarea modelului de CV la jobului pentru care aplicaţi.
7. Relevanţă, relevanţă, relevanţă (evidenţiaţi acele sarcini din joburile anterioare care credeţi că ar putea fi de folos în jobul nou vizat).
8. Eliminaţi informaţia inutilă (nu mai interesează pe nimeni dacă aţi făcut sau nu armata - asta dacă nu aplicaţi pentru un job foarte specific unde ar putea fi important).
9. Atenţie la reputaţia dvs. în domeniul online, site-uri de socializare etc.
10. Nu furnizaţi informaţii false. Deşi CV-ul este ca o reclamă pentru dvs., acesta nu trebuie să conţină neadevăruri cu privire la experienţa sau aptitudinile profesionale. O mare parte dintre angajatorii din ziua de azi iau diferite măsuri pentru a se asigura că aveţi aptitudinile trecute în CV, şi anume: verificarea referinţelor atunci când sunt cerute, verificarea cazierului juridic, verificarea informaţiilor cu privire la locurile anterioare de muncă, verificarea studiilor şi verificarea identităţii.
Pentru a ieşi din tiparele CV-ului clasic, vă recomandăm să aveţi în vedere principalele elemente care definesc structura unui CV profesional:
1. Informaţii personale
Se referă la datele dumneavoastră de contact (numele/prenumele, data naşterii, adresa, numărul de telefon, e-mail, eventual site-ul personal dacă acesta este de ajutor pentru obţinerea jobului vizat).
În dreapta sus, CV-ul trebuie să conţină o fotografie a dvs. cu background simplu (perete/pânză). Nu folosiţi fotografii făcute în natură sau în alte locuri non-profesionale, trebuie păstrată linia de business. În caz contrar CV-ul dvs. este foarte posibil să fie poziţionat în categoria celor respinşi.
2. Obiective profesionale principale
Aceasta este cea mai importanta secţiune din tot CV-ul, întrucât crează cel mai mare impact în mintea angajatorului. Ea schiţează angajatorului o imagine de prim-plan referitoare la contribuţia dumneavoastră în cadrul organizaţiei.
Vă recomandăm să ataşaţi doar două obiective profesionale:
– primul obiectiv: face referire la interesul angajatorului
– al doilea obiectiv: face referire la interesul dvs.
Exemple de obiective profesionale principale:
– Implementarea tehnicilor de comunicare şi vânzări (care sunt o pasiune), concretizate în cadrul firmei prin angajament şi performanţă.
– Dezvoltarea carierei în cadrul unei companii de renume, la a cărei creştere doresc să contribui prin activitatea mea.
3. Aptitudini
Această secţiune vă permite să evidenţiaţi în mod clar ce abilităţi vă recomandă pentru jobul la care tu aţi aplicat. Aici cel mai potrivit este să aveţi în vedere cerinţele jobului şi apoi adaptaţi abilităţile dumneavoastră acestor cerinţe.
Aşa cum am discutat mai sus, este secţiunea în care vă faceţi reclamă, prezentând atuurile şi beneficiile pe care le puteţi aduce angajatorului. Foarte important: prezentaţi-vă abilităţile într-o formă profesională, menţineţi o linie de business.
Insistaţi pe realizări. Foarte important: detaliaţi, cât vă permite confidenţialitatea, ce proiecte aţi realizat, ce bugete aţi gestionat, ce rezultate aţi obţinut în comparaţie cu targetul stabilit.
4. Educaţie şi formare
De multe ori, acesta este un criteriu de departajare, însă reţineţi că ceea ce îl interesează pe angajator nu sunt diplomele dumneavoastră, ci abilităţile. Diplomele reprezintă doar un indicator relativ al abilităţilor dvs.
În ordine invers cronologică prezentaţi instituţiile de învăţământ absolvite şi orice alte cursuri ori specializări urmate. Puteţi insista asupra unor proiecte de cercetare realizate pe durata studiilor, mai ales dacă sunteţi proaspăt absolvent şi dacă au legătură cu jobul vizat.
5. Experienţa profesională - dacă există
În ordine invers cronologică se menţionează poşurile pe care le-aţi avut, stagiile de pregătire/documentare efectuate, împreună cu numele companiilor şi profilul acestora de activitate. Puteţi insista asupra responsabilităţilor pe care le-aţi avut şi realizărilor concrete. Explicaţi şi cui raportaţi, enunţând funcţia persoanei căreia îi raportaţi. Dacă este cazul enumeraţi câte persoane aţi avut în subordine şi ce funcţie ocupau ele.
6. Limbi străine
Nu vă recomandăm să aplicaţi metoda CV-ului European, în care să precizaţi că sunteţi un pic mai bun la scris decât la citit, dar staţi binişor cu conversaţia. Fiţi direct, ţintiţi profesional fiecare secţiune din cadrul CV-ului. Mai jos aveţi un exemplu concret, cum trebuie să realizaţi această secţiune.
Limbi Străine:
Engleza: nivel avansat
Franceza: nivel mediu
7. Competenţe soft-skills
Competenţele soft skills sunt cele care ţin de dezvoltarea dumneavoastră personală. Întrucât va trebui să interacţionaţi cu multe persoane, într-un mediu organizat, în mod inevitabil va trebui să stabiliţi relaţii, să intraţi în contact profesional cu şefii, cu cei egali dvs., cu cei plasaţi sub dvs. în organizaţie, cu furnizorii, cu clienţii, colaboratori de la alte firme, cu angajaţi din cadrul celorlalte departamente, etc.
Vă recomandăm să vă gândiţi foarte bine la abilităţile soft-skills pe care le deţineţi. Trebuie să fiţi foarte precis în cunoaşterea lor, aşa încât să le puteţi pune în lumina reflectorului în momentul susţinerii interviului.
Exemplu de competenţe soft-skills:
– atitudine pozitivă
– abilităţi de comunicare
– control emoţional
– perseverenţă
– leadership
– abilităţi de lucru în echipă
– abilităţi de a coordona echipe
– abilităţi de negociere
8. Competenţe tehnice
În cadrul acestei secţiuni trebuie să faceţi referire la abilităţile specifice zonei dumneavoastră de expertiză (de exemplu dacă aveţi formare în zona tehnică, atunci scrieţi care sunt abilităţile dvs. tehnice).
9. Informaţii suplimentare
Se pot trece hobby-urile, alte activităţi în care v-aţi implicat şi care v-au fost de folos în dezvoltarea deprinderilor necesare ocupării postului vizat, voluntariat dacă aţi făcut şi în ce domeniu, cunoştinţele de operare/programare PC, permisul de conducere. Evitaţi inserarea de informaţii de natură religioasă, politică etc.
10. Referinţe
Nu sunt neapărat necesare, însă dacă sunt solicitate de intervievator puteţi anexa recomandări scrise fie de la universitatea absolvită, fie de la ultimul serviciu.
De reţinut: principalul factor de care trebuie să ţineţi seama în ceea ce priveşte conţinutul unui CV este obiectivul profesional şi, implicit, postul ori jobul vizat. Nu vă aşteptaţi să realizaţi un CV bun în câteva ore. Vă va lua mai mult timp. Căutaţi modele de CV pe internet. După ce l-aţi scris, îl puteţi trimite prietenilor dvs. pentru a vă da sugestii de îmbunătăţire.
Aveţi grijă ca CV-ul dumneavoastră să vă reprezinte.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.