Ce sunt armele nucleare tactice şi de ce le foloseşte Rusia în exerciţiile sale militare

ICBM Topol-M pleacă din Piaţa Roşie în timpul unei repetiţii pentru parada de Ziua Victoriei, în Moscova, pe 5 mai, 2008. (Alexander Nemenov / AFP / Getty Images)
Redacţia
12.06.2024

Rusia şi aliatul său Bielorusia au organizat recent exerciţii militare pentru a exersa desfăşurarea de arme nucleare tactice.

Potrivit unui material Reuters, armele nucleare tactice sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă, spre deosebire de cele strategice care sunt concepute pentru a fi lansate pe distanţe mari şi a distruge oraşele inamice. În ambele cazuri, armele folosesc reacţii de fisiune şi fuziune nucleară pentru a elibera cantităţi uriaşe de energie.

Cu toate că puterea distructivă a armelor nucleare tactice este de obicei mai mică decât cea a armelor strategice, este comparabilă cu cea a bombelor atomice pe care SUA le-a folosit pentru a distruge oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Statele Unite au aproximativ 200, dintre care jumătate se află în bazele din Europa. Rusia are aproximativ 1.558 de focoase nucleare non-strategice, au estimat experţii de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani (Federation of American Scientists). Acestea ar putea fi livrate prin diferite mijloace, inclusiv fiind lansate sub formă de bombe sau montate pe o varietate de rachete capabile să transporte focoase nucleare sau convenţionale.

Rusia a declarat că prima fază a exerciţiilor militare, desfăşurată luna trecută, a implicat rachete Kinzhal şi Iskander. Aceasta a avut loc în regiunea sudică Akhtubinsk, potrivit geolocalizării confirmate de Reuters.

Un material video publicat de Ministerul Apărării a arătat convoaie de vehicule care transportau Iskander şi, probabil, focoasele nucleare destinate a fi montate pe acestea. În videoclip, focoasele erau neclare. De asemenea, au putut fi văzute un bombardier Tu-22M Backfire şi un avion de vânătoare MiG-31K, ambele capabile să transporte racheta hipersonică Kinzhal.

Un videoclip cu cea de-a doua fază a exerciţiilor militare ruse desfăşurate marţi a arătat un sistem Iskander condus într-un câmp şi rachetele ridicate pe poziţie, precum şi interceptoare supersonice MiG-31 şi bombardiere supersonice cu rază lungă de acţiune Tupolev Tu-22M3.

Rusia afirmă că astfel de exerciţii sunt o practică normală, dar că le-a considerat a fi necesare din cauza a ceea ce susţine că ar fi acţiuni ostile din partea Statelor Unite şi aliaţilor săi europeni.

Luna trecută, Moscova a afirmat că speră că exerciţiile vor răcori „capetele înfierbântate” din capitalele occidentale, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a menţionat posibilitatea de a trimite trupe europene pentru a lupta alături de Ucraina împotriva Rusiei, iar ministrul britanic de Externe David Cameron a declarat că Kievul are acordul să folosească arme furnizate de Occident împotriva unor ţinte de pe teritoriul rusesc.

Experţii occidentali în domeniul nuclear spun că Rusia transmite un semnal menit să descurajeze NATO să se implice mai mult în războiul din Ucraina.

Potrivit experţilor, scopul utilizării armelor nucleare tactice nu ar fi acela de a cuceri un teritoriu, deoarece folosirea unei astfel de arme ar crea un pustiu radioactiv otrăvit. Mai degrabă, unii cred că Rusia ar putea folosi o armă nucleară într-un scenariu în care trupele sale ar fi în retragere şi s-ar confrunta cu o înfrângere majoră.

Într-un raport pentru Institutul Internaţional pentru Studii Strategice în ianuarie, fostul oficial al Pentagonului şi al NATO William Alberque a declarat că Rusia ar putea lua în considerare utilizarea unei arme nucleare non-strategice (NSNW) pentru a „trezi” Occidentul şi a-l determina să rezolve un conflict în termenii Moscovei, calculând că SUA nu ar fi dispusă să treacă pragul nuclear ca represalii. Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea obţine victoria în Ucraina fără a recurge la arme nucleare.

Experţii susţin că pregătirile pentru lansarea unei arme nucleare tactice ar fi, probabil, vizibile pentru sateliţii serviciilor de informaţii militare occidentale, deoarece ar implica paşi de genul celor văzuţi în timpul exerciţiilor, inclusiv mutarea focoaselor de la un depozit central. Aceste mişcări ar avea loc pe parcursul mai multor ore, iar centrele de comandă şi control ruseşti ar fi plasate în stare de alertă maximă.

Din punctul de vedere al adversarului Rusiei, rachetele care se apropie şi care transportă focoase nucleare tactice ar fi imposibil de distins de tipurile de rachete cu focoase convenţionale pe care Rusia le lansează spre Ucraina de peste doi ani. Dar un atac nuclear real ar fi clar identificabil prin amploarea distrugerii, şocul seismic şi eliberarea masivă de radiaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor