Ce măsuri propune Confederaţia Patronatului Român pentru suplimentarea banilor la buget
alte articole
Desele schimbări ale legislaţiei în privinţa taxelor şi impozitelor stabilite de stat au fost criticate de Confederaţia Patronatul Român (CPR), care a cerut mai multe predictibilitate pentru ca oamenii de afaceri să-şi poate concepe planurile anuale.
“Proiecţia bugetară a oricărei entităţi economice se face la sfârşitul anului fiscal pentru anul fiscal următor, fiind dimensionate obligaţiile de plată raportat la termene şi identificate sursele din care urmează a se efectua plăţile. Fără o planificare cât mai exactă intervine aleatoriul cu consecinţa directă a imposibilităţii plăţilor în cantitatea datorată şi în termen legal”, au declarat cei de la CPR.
Oamenii de afaceri au făcut referire la deciziile Guvernului privind taxele şi impozitele locale, a căror evoluţie pentru 2013 s-a stabilit abia la începutul acestui an, după ce ar fi trebuit ca totul să fie deja clar şi pus în practică.
Autorităţile locale au fost lăsate să decidă în ianuarie 2013 dacă vor indexa sau nu taxele şi impozitele locale pentru anul în curs, pentru a face rost de sume suplimentare la bugetul local.
Reprezentanţii CPR susţin că se pot găsi şi alte metode prin care edilii pot majora bugetele locale, fără ca cetăţenii să mai fie nevoiţi să achite dări mai mari.
“S-a dezbătut foarte mult faptul că primăriile plătesc preţuri exorbitante pentru diverse lucrări şi acţiuni. Este vorba despre enorm de mulţi bani, iar dacă se vor reduce aceste cheltuieli cu 10% nu ar mai fi nevoie să-i buzunărească pe patroni. Noi avem dreptul să monitorizăm şi să-i responsabilizăm pentru cheltuirea banului public”, a declarat, pentru Epoch Times, Gheorghe Naghiu, preşedintele CPR.
Şeful Confederaţiei Patronatul Român i-a cerut lui Ponta să facă o analiză a modului de cheltuire a banului public, iar Corpul de Control al premierului să meargă şi să efectueze controale în ţară pentru a vedea cum au cheltuit aleşii locali banii de la buget.
Acces blocat pentru datornici la licitaţii
Naghiu s-a referit la situaţiile în care oamenii de afaceri au de pierdut pentru că anumite sume de bani nu se plătesc la timp.
“De exemplu, o firmă are de dat la stat 10 lei, dar are de încasat 100 de lei. Dacă nu plăteşte cei 10 lei, nu mai poate participa la licitaţii. În afară de aceasta, sunt trimise echipe de control la firmele cu datorii, iar dacă în termen de cinci zile nu le plătesc, se pune poprire pe conturile firmelor respective”, a afirmat Naghiu.
Preşedintele CPR a menţionat că este necesară o analiză a gradului de suportabilitate în ceea ce priveşte taxele şi impozitele pe care le au de plătit firmele, iar cele patru patronate şi cinci mari confederaţii sindicale să realizeze un pact de pace socială, după ce se va discuta cu autorităţile despre măsurile care trebuie luate.
În ceea ce priveşte propunerea făcută de ministrul Grapini de introducere a impozitului forfetar, Naghiu a amintit că actualul demnitar era împotriva acestei măsuri pe vremea când nu ocupa postul din Executiv. Înainte de a se decide introducerea acestui impozit, CPR consideră că ar trebui să aibă loc o dezbatere cu toţi cei implicaţi.
“Nu mi se pare o măsură bună pentru că există multe firme care nu reuşesc să facă un profit de 5.000 de lei pe an şi care vor fi obligate să plătească impozit. Dacă doresc să facă rost de bani la buget, există şi alte surse. Dacă s-ar plăti numai cu 10% mai puţin la kilometrul de asfalt şi la alte proiecte, gândiţi-vă câţi bani s-ar strânge”, a precizat Naghiu.
Sistem fiscal împovărător
“În discuţiile şi consultările avute cu membrii Confederaţiei Patronatul Român (CPR) privitoare la strategiile şi liniile de urmat în anul fiscal 2013 s-a desprins cu precădere concluzia că sistemul românesc de taxe şi impozite are caracter împovărător şi este greoi din punct de vedere al multitudinii tipurilor de taxe şi impozite. Raportat la această concluzie apreciem că îngrijorarea membrilor CPR este îndreptăţită”, se arată într-un comunicat al CPR.