Ce mai urmează? Internetul poate fi folosit pentru a sabota o maşină aflată în mişcare

(PATRICK BERNARD / AFP / Getty Images)

O pereche de cercetători veterani în securitatea cibernetică au folosit Internetul pentru a închide motorul unei maşini în timp ce aceasta se deplasa pe autostradă, declanşând discuţii în legătură cu siguranţa maşinilor mici şi a camioanelor tot mai conectate la Internet, conform Reuters.

Fostul hacker al NSA Charlie Miller, acum angajat al Twitter, şi cercetătorul Chris Valasek de la IOActive au folosit o funcţie în sistemul telematic Uconnect al Fiat Chrysler pentru a “pătrunde” într-o maşină care era condusă pe autostradă de către un reporter al website-ului specializat în ştiri legate de tehnologie, Wired.com.

Într-un test controlat, ei au activat radioul cu care era dotată maşina şi au activat alte funcţii neesenţiale înainte să rescrie codul încorporat în sistemul ESH (entertainment system hardware) pentru a emite comenzi prin reţeaua internă către direcţie, frâne şi motor.

“Există sute de mii de maşini care sunt vulnerabile pe drum în acest moment”, a declarat Miller.

Fiat Chrysler a declarat că a creat un update pentru cele mai serioase vulnerabilităţi implicate. Patch-ul pentru programul maşinii este gratuit şi poate fi găsit pe website-ul companiei şi la dealeri.

“Similar cu un smartphone sau o tabletă, programul maşinii poate necesita update-uri pentru o protecţie şi securitate îmbunătăţite, în vederea reducerii potenţialului risc al unui acces neautorizat şi ilegal la sistemele maşinii”, a declarat compania.

Miller şi Valasek au verificat siguranţa maşinilor timp de ani de zile şi se numără printre cei care au avertizat că sabotarea de la distanţă a sistemului autovehiculelor este inevitabilă.

O echipă academică a declarat anterior că a hăckuit de la distanţă o maşină aflată în mişcare dar nu a menţionat cum sau numele producătorului auto, punând şi mai multă presiune asupra industriei auto.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.