Ce mai urmează? Internetul poate fi folosit pentru a sabota o maşină aflată în mişcare

O pereche de cercetători veterani în securitatea cibernetică au folosit Internetul pentru a închide motorul unei maşini în timp ce aceasta se deplasa pe autostradă, declanşând discuţii în legătură cu siguranţa maşinilor mici şi a camioanelor tot mai conectate la Internet, conform Reuters.
(PATRICK BERNARD / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
24.07.2015

O pereche de cercetători veterani în securitatea cibernetică au folosit Internetul pentru a închide motorul unei maşini în timp ce aceasta se deplasa pe autostradă, declanşând discuţii în legătură cu siguranţa maşinilor mici şi a camioanelor tot mai conectate la Internet, conform Reuters.

Fostul hacker al NSA Charlie Miller, acum angajat al Twitter, şi cercetătorul Chris Valasek de la IOActive au folosit o funcţie în sistemul telematic Uconnect al Fiat Chrysler pentru a “pătrunde” într-o maşină care era condusă pe autostradă de către un reporter al website-ului specializat în ştiri legate de tehnologie, Wired.com.

Într-un test controlat, ei au activat radioul cu care era dotată maşina şi au activat alte funcţii neesenţiale înainte să rescrie codul încorporat în sistemul ESH (entertainment system hardware) pentru a emite comenzi prin reţeaua internă către direcţie, frâne şi motor.

“Există sute de mii de maşini care sunt vulnerabile pe drum în acest moment”, a declarat Miller.

Fiat Chrysler a declarat că a creat un update pentru cele mai serioase vulnerabilităţi implicate. Patch-ul pentru programul maşinii este gratuit şi poate fi găsit pe website-ul companiei şi la dealeri.

“Similar cu un smartphone sau o tabletă, programul maşinii poate necesita update-uri pentru o protecţie şi securitate îmbunătăţite, în vederea reducerii potenţialului risc al unui acces neautorizat şi ilegal la sistemele maşinii”, a declarat compania.

Miller şi Valasek au verificat siguranţa maşinilor timp de ani de zile şi se numără printre cei care au avertizat că sabotarea de la distanţă a sistemului autovehiculelor este inevitabilă.

O echipă academică a declarat anterior că a hăckuit de la distanţă o maşină aflată în mişcare dar nu a menţionat cum sau numele producătorului auto, punând şi mai multă presiune asupra industriei auto.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor