Ce faceţi când vine gerul?

În contextul răcirii bruşte a vremii, în următoarele zile, medicii recomandă ca perioada de expunere la frig să fie cât mai scurtă, iar îmbrăcămintea şi încălţămintea să fie adecvată temperaturilor scăzute.
(THIERRY ZOCCOLAN/AFP/Getty Images)
Gina Zaragiu
10.01.2017

Specialiştii recomandă să se poarte încălţăminte suficient de largă pentru a putea mişca degetele. Această măsură se aplică în special pacienţilor cu dereglări de circulaţie în membrele inferioare şi a celor cu diabet zaharat. Încălţămintea strâmtă creşte riscul de a face degerături.

Capul şi mâinile trebuie să fie protejate de frig, pentru că mai mult de o treime din căldura corpului se pierde la extremităţi. Femeile, bătrânii, copiii, persoanele cu infecţii respiratorii resimt mai tare temperaturile scăzute.

Odată cu scăderea temperaturii, creşte necesarul de energie al corpului. Prin urmare, trebuie mărit aportul de calorii, să se consume băuturi fierbinţi şi să se evite consumul de alcool.

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.

Specialiştii din domeniul sănătăţii publice din Ministerul Sănătăţii recomandă ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Pe perioada atenţionărilor meteo, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti să ia toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi.

De asemenea, specialiştii atenţionează conducătorii auto să-şi echipeze corespunzător autovehiculele. Potrivit acestora din maşini nu trebuie să lipsească lopata, nisipul şi lanţurile. Este indicat ca bateria telefoanelor mobile să fie încărcată, iar în situaţii de risc oamenii să apeleze serviciul 112.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor