Criza bugetară americană ameninţă economia mondială

Criza bugetară americană ar putea avea un impact teribil la scară planetară, iar acest pericol deja se întrevede. Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat clar în acest sens: 'Ne aflăm în faţa unui risc, nu doar pentru SUA, ci pentru întreaga economie mondială'.
(photos.com)
Epoch Times România
04.10.2013

Criza bugetară americană ar putea avea un impact teribil la scară planetară, iar acest pericol deja se întrevede. Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat clar în acest sens: 'Ne aflăm în faţa unui risc, nu doar pentru SUA, ci pentru întreaga economie mondială'. Redresarea economică europeană timidă se confruntă azi cu o nouă furtună provocată de acest 'default' american, notează vineri ziarul ABC.

Între timp, preşedintele SUA, Barack Obama, a lansat Wall Street-ul împotriva ultraconservatorilor din Tea Party în încercarea de a rezolva blocajul bugetar. Mai are doar două săptămâni până când Trezoreria va rămâne fără lichidităţi.

După primul eşec al întâlnirii preşedintelui Obama cu liderii parlamentari democraţi şi republicani, pentru a depăşi blocajul care a paralizat parţial Administraţia Federală, o nouă dată marcată cu roşu apare în calendar. Se estimează că în jurul datei de 17 octombrie Trezoreria va rămâne fără lichidităţi pentru a plăti creditorii, dacă democraţii şi republicanii nu ajung la un acord privind majorarea plafonului datoriei.

Într-un gest fără precedent, preşedintele Obama nu a ezitat să agite spectrul incapacităţii de plată pentru a debloca o situaţie despre care a recunoscut că l-a 'exasperat'. El a avertizat că blocajul 'va avea un impact profund asupra economiei noastre', un mesaj pe care l-a transmis principalelor entităţi care operează la Wall Street, la reuniunea pe care a avut-o cu preşedinţii coloşilor financiari precum JP Morgan Chase sau Goldman Sachs.

În mod paradoxal, Obama se vede obligat să minimalizeze credibilitatea datoriei publice americane, în încercarea de a face aripa cea mai conservatoare a Partidului Republican să renunţe la poziţia sa intransigentă. Doar un gigant al unei fortăreţe financiare, precum cea americană, îşi poate permite o asemenea declaraţie fără ca dobânzile să nu se resimtă.

Investitorii nu s-au lăsat totuşi speriaţi iar pieţele au interpretat situaţia mai degrabă ca pe un conflict politic între democraţi şi republicani, decât ca pe un pericol real. Şi-au amintit de precedentul din 2011 şi şi-au menţinut calmul. Deocamdată. În cele două săptămâni rămase până la temuta zi Z, a incapacităţii de plată, Obama a optat pentru fermitate.

El refuză cu încăpăţânare să sacrifice standardul celui de-al doilea al său mandat - programul de asistenţă medicală cunoscut drept 'Obamacare' - în schimbul aprobării finanţelor publice, pentru care are nevoie de o majoritate absolută în Congres, de care însă nu dispune.

Preşedintele a dat clar de înţeles că nu va negocia cu ultraconservatorii din Tea-party şi, în timp ce aşteaptă ca negocierile parlamentare să dea roade sau ca timpul să preseze, el se menţine ferm pe poziţie. Partida de şah este de abia la început, însă piesele alunecă periculos în prăpastie, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor