Ce calitate are rivalul tău şi ce defect ai tu? Răspunsuri inedite ale prezidenţiabililor la "testul" lui Gâdea

Dezbaterea prezidenţială de la Antena 3
Andrei Pricopie
30.04.2025

Realizatorul Antena 3 Mihai Gâdea i-a provocat pe candidaţii care participă la cea de-a treia dezbatere prezidenţială să evidenţieze o calitate a unui contracandidat şi recunoaşterea unui defect propriu, un demers pe care l-a catalogat drept un test de caracter. Unele dintre răspunsuri au fost inedite.

Mihai Gâdea: Trebuie să spuneţi o calitate, la final de campanie, a candidatului pe care vi-l indic şi un defect de-al dumneavoastră. Aşadar, doamna Elena Lasconi, puteţi să-mi spuneţi o calitate a domnului Crin Antonescu şi un defect de-al dumneavoastră?

Elena Lasconi: Nu.

Mihai Gâdea: De ce?

Elena Lasconi: Nu pot să vă spun o calitate a domnului Antonescu, pentru că el m-a determinat prin ceea ce afăcut când a fost la butoane să ies în stradă.

Mihai Gâdea: Şi nu găsiţi nicio calitate?

Elena Lasconi: Nu.

Mihai Gâdea: Şi un defect de-al dumneavoastră găsiţi?

Elena Lasconi: Sunt, cred prea mult în oameni.

Mihai Gâdea: Credeţi prea mult în oameni?

Elena Lasconi: Da.

Mihai Gâdea: Ok. Mulţumesc. Domnule Nicuşor Dan, găsiţi o calitate a domnului Antonescu şi un defect de-al dumneavoastră?

Nicuşor Dan: Da. A domnului Antonescu - este un intelectual. La mine, sunt perfecţionist uneori în sens negativ.

Mihai Gâdea: Domnule Antonescu, găsiţi o calitate a domnului Nicuşor Dan şi un defect de-al dumneavoastră?

Crin Antonescu: Pentru mine, la domnul Nicuşor Dan este absolut evidentă calitatea, sau prima calitate evidentă pentru mine. Am un respect extraordinar pentru — nici nu ştiu dacă să-l numeşti ştiinţă, una cu siguranţă nu e, dar matematica e. Pentru matematică. Un om care a făcut matematică, care a făcut un doctorat la Sorbona în matematică, este pentru mine un vârf din punct de vedere intelectual şi, încă o dată, mă înclin în faţa acestui lucru.

Mihai Gâdea: Şi un defect de-al dumneavoastră?

Crin Antonescu: Că n-am făcut doctorat în matematică la Sorbona. Nu, nu, nu, stai, stai, stai, stai. Nu, nu, staţi puţin, nu. Asta a fost o glumă, nu vreau să evit să spun un defect al meu. Şi sigur n-am să spun acum acela că sunt prea generos sau prea milos. Deşi sunt şi prea generos şi prea milos. Un defect al meu este că uneori fug din faţa a prea multă suferinţă. Şi oamenii care vor să facă ceva pentru ceilalţi, tot timpul, mereu, dintr-o poziţie importantă, cum ar fi la Preşedinţie, trebuie să înveţe — şi mă străduiesc să fac asta — să dea piept cu suferinţa. Vorbesc de suferinţa altora.

Mihai Gâdea: Mulţumesc. Domnule Daniel Funeriu, spuneţi-mi, vă rog, o calitate şi un defect al domnului Banu. Scuzaţi-mă, un defect al dumneavoastră. N-am drept să vă întreb. Vă rog.

Daniel Funeriu: Defect de-al meu? N-am drept să vă întreb... Calitatea domnului Banu: îi admir perseverenţa în urmarea propriilor idei. Cred că atunci când candidezi la o funcţie importantă şi ai nişte idei, cred că este sănătos să-ţi expui acele idei şi nu să te ghidezi după revista presei. Nu să fii titirez, să-ţi schimbi opiniile. Au zis astăzi, zic una, mâine văd că nu dă bine în presă, schimb la 180 de grade.

Mihai Gâdea: Şi defectul dumneavoastră?

Daniel Funeriu: Cred că uneori sunt prea didactic, merg prea în detaliu atunci când explic lucruri, ceea ce, într-adevăr, poate să dea multor jurnalişti o anumită impresie de aroganţă, că vrei să arăţi că ştii — ceea ce recunosc, îmi place să arăt altora care pot să înveţe de la mine ceea ce ştiu. Şi da, cred că asta este. Cred că sunt, desigur, prea didactic în ceea ce fac.

Mihai Gâdea: Ok. Doamna Lavinia Şandru, spuneţi, vă rog, o calitate a domnului Nicuşor Dan şi un defect al dumneavoastră.

Lavinia Şandru: Domnul Nicuşor Dan are calitatea că trec pe lângă dumnealui toate atacurile care vin, toate durerile celor din jur, efectiv nu apleacă urechea la ele. Nu îl afectează cu nimic şi, zic eu, că e un lucru bun. Iar calitatea mea — nu, defectul meu, şi calitatea şi defectul în acelaşi timp — mă grăbesc. Mă grăbesc, n-am răbdare, dar după părerea mea, România reală nu mai are răbdare. Nu mai poate să aştepte.

Mihai Gâdea: Bun, mulţumesc. Domnul John Ion Banu Muscel, spuneţi, vă rog, o calitate a doamnei Lasconi şi un defect al dumneavoastră.

John Ion Banu Muscel: Aş putea spune că probabil are multe calităţi, dar nu văd niciuna care să iasă în evidenţă pentru că nu o cunosc. Deci nu pot să spun una, decât aceea că este muncitoare şi perseverentă.

Mihai Gâdea: Bun, şi un defect al dumneavoastră?

John Ion Banu Muscel: Calitatea mea?

Mihai Gâdea: Nu, defectul dumneavoastră.

John Ion Banu Muscel: Un defect? Da. N-am defecte şi nici păcate.

Mihai Gâdea: Mulţumesc foarte mult.

John Ion Banu Muscel: Dar cred că aţi observat, sunt foarte modest.

Mihai Gâdea: Am observat, da.

Mihai Gâdea: Cristian Terheş, dacă puteţi să ne spuneţi o calitate a contracandidatului dumneavoastră, Daniel Funeriu, şi un defect al dumneavoastră.

Cristian Terheş: Referindu-mă la o calitate a domnului Funeriu, aş spune: intelectual extrem de rafinat. În ceea ce priveşte defectele mele, aş spune două. Unii îmi spun că sunt prea serios, alţii spun că am prea mare încredere în oameni. Şi eu spun următorul lucru: poziţia aceasta pentru care candidăm necesită seriozitate. Noi aici râdem, glumim, facem miştouri. Dar când se termină seara asta şi mergeţi acasă, cei care s-au uitat astăzi rămân cu râsetele, şi dumneavoastră cu suspinul. Dumneavoastră trebuie să vă gândiţi care dintre noi de aici — nu vorbesc de ăilalţi, cei care n-au fost în seara asta — nu merită nici să fie luaţi în considerare pentru a fi eventual viitorul preşedinte al României.

Dar dintre noi, care suntem aici, gândiţi-vă atât: care are seriozitatea suficientă pentru astfel de funcţie, când poate dumneavoastră dormiţi acasă, iar cel care va fi la Cotroceni să stea treaz, ca dumneavoastră să fiţi în linişte şi în pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor